Slovenija
1270 ogledov

Prometni prekrški: Pri plačilu kazni ukinjajo polovičko, uvajajo pa tretjinko

slovenija 15.04.2010 policist, policija, ustavljanje vozil, stop, loparcek, foto Boštjan Tacol
Ministrstvo za pravosodje je v javno obravnavo dalo predlog o spremembah Zakona o prekrških, s katerim ukinjajo možnost polovičnega plačila kazni za prometni prekršek in uvajajo tretjinsko plačilo globe.

Za povečanje plačilne discipline prekrškarjev se obstoječi način plačila polovice globe nadomešča s sistemom plačila tretjine globe, če jo voznik plača v osmih dneh od vročitve odločbe, v nadaljnjih osmih dneh pa lahko plača dve tretjini izrečene globe, so na ministrstvu za pravosodje zapisali v popravkih zakona, ki so ga v javno obravnavo dali konec prejšnjega tedna.

Nadzor policije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 "Delajo se norca iz sistema"

"To je povsem zgrešen pristop. Logiko oziroma psihologijo kaznovanja bi morali obrniti: Če kazni ne plačaš v nekem roku bi se denimo podvojila," pravi psiholog Marko Polič in dodaja, da država nikakor ne bi smela dajati popustov. "Tako se država dela norca iz sistema samega," še poudarja Polič. 

"Nisem prepričan, da bo to vplivalo na število prekrškov ali da bodo vozniki pri vožnji zaradi tega bolj pozorni. Gotovo pa je nov sistem boljši za prekrškarje, prekrške bodo lahko 'kupili' ceneje. Za tiste ki se jim napaka zgodi slučajno, bi ta način še lahko bil koristen, ker gre za opozorilo in opomin, za ponavljalce pa je to le dodaten popust," pa nova pravila komentira inštruktor varne vožnje Miran Kacin.

Nadzor policije | Avtor: Saša Despot Saša Despot
A na pravosodnem ministrstvu vztrajajo, da bodo novi ukrepi, ki jih uvajajo, spodbujevalni in bodo pozitivno vplivali oziroma spodbujali plačilno disciplino prekrškarjev: "Kot dodatna boniteta in spodbuda k takojšnjemu plačilu globe se tako predlaga prenovitev sistema t.i. polovičke."

"Višina kazni ni tako pomembna. Seveda, če bi bile smešno nizke, jih ne bi nihče vzel zares. Pomembna je zanesljivost, da te bodo ujeli, če narediš prekršek. Ljudem mora priti v zavest naslednje: 'Če naredim prekršek, me čaka kazen.' V nekaterih državah imajo samodejne radarje in če voznik naredi prekršek, ga doma avtomatsko že praktično čaka kazen," pojasnjuje Polič. 

"Če ne bodo mogli izterjati kazni, vas čaka zapor"

Iz zakona o prekrških bodo ministrstvo črtalo tudi instituta uklonilnega zapora, ki ga je ustavno sodišče razglasilo za protiustavnega, za rešetkami pa boste kljub temu pristali, če vam dveh ali več glob ne bodo mogli izterjati.

"V tem primeru se kot skrajni ukrep omogoča izvršitev neplačane globe na način, da se ta spremeni v nadomestni zapor, ki torej ni mehanizem prisile k plačilu ampak nadomesti plačilo globe, ki po izvršenem nadomestnem zaporu ugasne. V postopku za odreditev nadomestnega zapora bo imel storilec možnost, da neplačano globo namesto z zaporom 'odplača' z delom v splošno korist," so na pravosodnem ministrstvu zapisali v zakon. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • Boris Odreitz 17:20 05.september 2015.

    svašte Pa Slovenija je policijska država. samo da kasirajo najboljše je zapustiti tale Zombistan saj nikjer na svetu ni takega sranja kot tukaj pri nas. Take ku se pa z motorjem peljejo po naselju 210 na uro pa ...prikaži večpa nič pa še policija ne ukrepa ja bravo zato je tako ker jim dovolimo da delajo kar hočejo tam v parlamentu da bog da da čim prej pocrkali predlagatelji in kreatorji škodljive zakonodaje kar pa to vse skupaj tudi je !

  • dusan72 01:28 05.september 2015.

    Po domače povedano... Ne zajebavajte mene, ki pri omejitvi 60 vozim 70, ujemite in krvavo kaznujte tiste, ki vozijo 80, 90 ali več... te norci so problematični, ne pa navadni smrtniki, ki včasih malo spregledajo števce in ob 2h zjutraj ...prikaži več na prazni cesti vozijo po "občutku" !! Ja, sem bral neke kvazi raziskave o "katastrofalnih posledicah in enormno daljši zavorni poti pri prekoračitvi samo 5 km/h... Si kar predstavljam kaj se šele zgodi pri prekoračitvi 30 km/h. Teh kretenov se lotite, pa bo procent uspeha kmalu viden.

  • dusan72 01:28 05.september 2015.

    Če povzamem...Nihče (dobro plačan) na položaju zadnjih najmanj 10 let nima pojma kaj dela, razen da svojo rit nekako privleče na šiht in vleče dobro plačo? Ne bom rekel, da nikogar dejansko ne skrbi za samo ...prikaži več izboljšanje varnosti, prave rešitve nima nihče, vsi samo nekaj pametujejo, da upravičijo svoje cuzanje davkoplačevalskega denarja.Zmanjšali bomo število nesreč z rigorozinimi kaznimi. OK. Folk ne bo delal kozlarij, ker jih bo udarilo po žepu. V isti sapi je pa tukaj "polovička", zdaj je predlog celo za tretjino. Pa je res komu v interesu zmanjšati število nesreč ali dejansko polniti državno malho? Po zadnjem predlogu sodeč tudi država (oziroma priskledniki zadolženi za varnost v cestnem prometu priznavajo, da jih boli k... in da bi bili zadovoljni tudi s plačilom samo 33% kazni) kar pomeni, da so kazni po njihovi logiki že zdaj 3X previsoke? In spet smo na začetku. Jaz bi kazni raje dvignil za 5X, bi pa mogoče dvignil "toleranco" na 20%. <br