Slovenija
51 ogledov

Proslava ob 25-letnici Slovenije: "Prišel je čas, ko je potrebno za krmilo prijeti krepkeje"

Proslava na Kongresnem trgu
1/5
Saša Despot
S himno, pregledom častne straže in preletom letal se je začela slovesnost ob 25. letnici republike Slovenije in dnevu državnosti. Slovesnost, ki ni mogla niti današnjega Bexita.

Častni govorec, predsednik republike Borut Pahor, je na slovesnosti izpostavil, da je Slovenija postala samostojna, ker smo tako hoteli: "Upravičeno nas prevevajo občutki ponosa, ker vemo, da zmoremo, zato v prihodnost ne gledamo s strahom, ampak upanjem!"  Navedel je še, da je lepota osamosvojitve bila v tem, da je v ta proces vključevala vse in nikogar ni izključevala.

To pa je bistveno tudi v prihodnjih izzivih, saj bomo vse družbene spremembe bomo zmožni premagati, če nikogar ne bomo izključevali.

"Evropska unija, naša širša domovina, se je znašla v težavah"

Pahor je ob tem povedal, da je zdaj prišel čas, ko je potrebno za krmilo prijeti krepkeje in ga zasukati odločneje zaradi domačih in evropskih razmer. "Evropska unija, naša širša domovina, se je znašla v težavah in taka kot je, ne more več dolgo obstati. V bistvu sta samo dve poti. Ena pomeni vračanje v nacionalen politike in pomeni zaton Evropske unije. Evropske unije, ki je pomenila mir, napredek, varnost in še vedno pomeni elementarno blaginjo. Druga pa je, da bomo krepili povezanosti in doživeli renesanso te ideje."

Zavzel se je v prid federalne Evrope, ki je po njegovem prihodnost, za mir in varnost v dobro otrok. "Naš interes, interes naše države je, da smo v tem procesu v najbolj povezanem delu, in da, če bo prišlo do tega, na referendumu podpremo to federacijo."

Cilj pa je mogoče doseči le z enotnostjo in sodelovanjem. "Ne bo lahko, bo pa lepo!"

"Skupne države in njene osamosvojitve si namreč ne more in ne sme nihče prisvojiti, ker je preprosto – naša"

Glasovanje o mandatarju | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pred proslavo je na slavnostni seji poslance in državnike nagovoril že predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je izpostavil, da je bil čas osamosvajanja čas sodelovanja, čas, ko so štele naše skupne odločitve. "Upali smo si upati in v takrat še negotov jutri zreti z neomajnim optimizmom. Praznik, ki ga slavimo, zato ni pomemben zgolj na politični ravni nastanka nove države. Ne, izjemen pomen ideje državnosti je treba izpostaviti prav na vseh ravneh družbenega delovanja. Ljudje so se združili v slogi, še preden se je uspelo poenotiti politiki."

Prav zato si je Brglez ob koncu nagovora zaželel, da bi praznovanje samostojnosti naše države vsakič znova odražalo duh in doživetost časa osamosvajanja. "Skupne države in njene osamosvojitve si namreč ne more in ne sme nihče prisvojiti, ker je preprosto – naša. Skupna. Vsem, ki so prispevali k njeni samostojnosti, še zlasti pa tistim, ki so se zanjo žrtvovali, moramo biti in ostati hvaležni in jih ohranjati v spoštljivem spominu."

Komentarjev 10
  • dragec 14:17 26.junij 2016.

    To ti je rekel JJ, ali si prebral na NOVIXXXX

  • Avatar Leon
    Leon 13:22 26.junij 2016.

    "Prišel je čas, ko je potrebno za krmilo prijeti krepkeje".............in pritisnil na plin službenega AUDI S8 4.0 TFSI quattro za ceno okoli 150.000€ .

  • sprehajalec 11:13 26.junij 2016.

    Končno potrditev iz tvojih ust, da Murgl'c, pa Kocjančič, pa Rigelnik, pa Popit, pa Brko, Türk itd. nikoli niso hoteli samostjne Slovenije. Dobili so jo po sili razmer, ker jih je Slobo odcepil od Juge.