Slovenija
19 ogledov

"Nasilnih je bilo med 500 in 600 protestnikov"

Protesti Maribor
1/15
Nino Verdnik
Dan po protestih: sedem ranjenih policistov, 31 pridržanih oseb, neznano število poškodovanih protestnikov. Številni menijo, da je policija prekoračila pooblastila. Policija: ker protestniki niso upoštevali opozoril, so se odločili odrediti razpust shoda.

Doslej največji protestni shod proti aktualnemu županu Francu Kanglerju na Trgu svobode, ki se ga je po nekaterih ocenah udeležilo več kot šest tisoč ljudi, se je ob koncu sprevrgel v nasilno divjanje. Ko se je del demonstrantov odpravil proti stavbi občine, je namreč posredovala policija in razgnala tiste, ki so se razkropili v manjše skupine po mestu.

Policisti so uporabili solzivec, protestniki pa so zažigali plakate s Kanglerjevo fotografijo. Ko so se protestniki zbrali pred mestno hišo, so nekateri začeli metati granitne kocke, prometne znake, koše za smeti in druge predmete. Policisti so protestnike poskušali pomiriti. Ker opozorila niso zalegla, so uporabili palice, konjenico in solzivec.

Na urgenci 22 ranjenih v protestih

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor, je bilo poškodovanih sedem policistov in 14 službenih vozil policije. Trije službeni konji so utrpeli površinske poškodbe. Pridržanih je bilo 31 oseb. Policiji število poškodovanih protestnikov ni znano.

So nam pa iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sporočili, da so med 21. uro včeraj zin 2. uro danes zjutraj sprejeli 22 poškodovanih v prostestu. Po njihovih navedbah je bilo 11 policistov in 11 protestnikov. Trije poškodovani so ostali na opazovanju. Zaradi solzivca so nekateri imeli težave z očmi, zato so bili napoteni na pregled na očesni oddelek, so še sporočili.

V času protestov je bilo po podatkih policije poškodovanih več izložb oziroma vrat lokalov in naprava za merjenje hitrosti, zagorel pa je tudi en zabojnik za smeti.

Ravnanje policistov bo preverila komisija

Na PU Maribor sicer ocenjujejo, da je bilo ravnanje policistov na protestih povsem v skladu s pravili, kljub temu pa bo, tako kot vselej v primerih, ko so uporabljena prisilna sredstva proti množici, v skladu z zakonom morala biti ustanovljena notranja komisija, ki bo preverila ravnanje policistov ob ponedeljkovem dogajanju. To je že napovedal tudi direktor PU Maribor Danijel Lorbek.

"Takšnega nasilja še nisem videl"

Kot je povedal generalni direktor policije Stanislav Veniger, so proteste že ob napovedi ocenili za dogodek z visoko stopnjo tveganja. Sam je vodil že veliko štabov, a takšnega nasilja še ni videl, je povedal. Po njegovih ocenah je očitno, da so določeni posamezniki prišli na shod izključno z namenom sprovocirati nemire.

Tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je ocenil, da je bila velika večina ljudi zlorabljena s strani skupine nekaj sto organizatorjev, ki so izzvali nasilje, policija pa je na to nasilje odgovorila.

Poziv k preiskavi

Skupina na Facebooku Franc Kangler naj odstopi kot župan, prek katere so se organizirali protestniki, ima že več kot 23.500 podpornikov. V skupini so zapisali, da so tudi njim številni protestniki potožili, da so bili deležni nasilja s strani policije. Kot dokaz so objavili tudi posnetek, na katerem se po njihovem mnenu "jasno vidi, da so nekateri policisti uporabili prisilna sredstva in solzivec zoper očitno miroljubne, na tleh sedeče protestnike z dvignjenimi rokami".

Zapisali so tudi, da obsojajo vsakršno nasilje, tako nasilje posameznih razgretih glav do policistov kot nasilje nekaterih policistov nad prosteniki. Zato so ministra Gorenaka pozvali k preiskavi o kršenju človekovih pravic na 2. mariborski vstaji.

Dobovšek: Pametnejši odneha

Varnostni organi so navajeni na takšne vrste demonstracij tako pri nas kot drugod, je varnostno situacijo v Mariboru ocenil Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede. Meni, da organi varnostno situacijo zaenkrat še obvladujejo, obenem pa izpostavlja, da pri demonstracijah vedno pride do poškodb.

Ob tem izpostavlja, da je v Sloveniji ključna težava ta, da politika svojo politično odgovornost enači s kazensko odgovornostjo. Kot pojasnjuje, so ljudje pričakovali, da bo politik odstopil sam, vendar tega z mirnimi protesti niso dosegli. Po Dobovškovih besedah je tako ključno, da politika s svojim ravnanjem da signal, da se lahko zadeve rešijo na miren način. "Pametnejši, to naj bi bila politika, mora popustiti in dati tisto, kar ljudje pričakujejo," meni.

Vse glasnejše zahteve po odstopu

Čeprav je Kangler še včeraj dopoldne po sestanku mestne koalicije zatrdil, da je ta še vedno trdna, pa kaže, da temu vendarle ni tako. Potem ko je že pretekli teden SDS napovedala, da bo oblikovala alternativo Kanglerjevi politiki v mestu, so kmalu po sestanku koalicije tudi iz Desusa sporočili, da bodo verjetno zapustili župana.

Da bo župana pozvala k odstopu, pa je napovedala tudi mariborska mestna opozicija.

Policija: "Nasilnih je bilo med 500 in 600 protestnikov"

Prisilna sredstva je policija na protestnem shodu v Mariboru uporabila, ko na noben drug način ni bilo več mogoče zagotoviti javnega reda, je na današnji novinarski konferenci policije in notranjega ministrstva poudaril direktor mariborske policijske uprave Lorbek. Po njegovih podatkih je bilo nasilnih od 500 do 600 protestnikov.

Lorbek je razložil, da so s pripravami na varovanje začeli že takoj po zaključku prejšnjega shoda, pripravljen načrt aktivnosti pa so usmerili v zagotavljanje splošne varnosti. Že kmalu po začetku shoda so opazili več kršitev z uporabo pirotehnike, vendar so ocenili, da posredovanje še ni potrebno.

Prav tako niso posredovali, ko se je množica premaknila proti mestni hiši, kjer sta ob 18.06 padli prva bakla in petarda, je nadaljeval prvi mariborski policist. Poleg petard in bakel so začele tako proti občinski stavbi kot policistom leteti še granitne kocke in doma izdelani topovski udari, je dejal. Policija je po njegovih besedah ob 18.36, torej pol ure po tem, ko je priletela prva bakla, pozvala k prenehanju kršitev, in ker se to ni zgodilo, so se odločili odrediti razpust shoda.

Bili so opozorjeni

Protestnike so tako začeli opozarjati, naj se razidejo, vendar se niso, temveč so se nekateri temu tudi aktivno upirali. Zato so zbrano množico začeli pozivati s pomočjo zvočnikov helikopterja. A tudi to je bilo zaman, zato je operativni štab izdal ukaz o izstrelitvi štirih plinskih granat in petih plinskih nabojev.

Protestniki so se razbežali, nekateri pa so ob tem še napadali policijo, je še razložil Lorbek in dodal, da so že ustanovili komisijo, ki bo preučila vse okoliščine ponedeljkovega dogajanja in izdala poročilo. A kot je izpostavil Lorbek, so bili ljudje opozorjeni, da bodo uporabljena prisilna sredstva.

Komentarjev 67
  • linka 11:22 04.december 2012.

    še premalo so jih policisti nabutali...kaj bi naj ,dočakali ,da jih bo razjarjena drhal potolkla z kockami.Kriva pa je preiskava ! Škoda ,da ni več Golega otoka ...

  • feferon 11:32 01.december 2012.

    Dober komentar Žurnalček.Hahahah...

  • privat 21:24 29.november 2012.

    ne glede na ceno ..ponovimo vajo!! Jaz zahtevam pravno državo in to mi tudi pripada!! kaj so pa posledice pravne države ,pa bi morali naši oblastniki prej misliti...pač samo pogodbo z gvatamalo in jih poslati na prisilno delo ,dokler se račun ne poravna!