Šport
6 ogledov

Protestniki napovedujejo nove akcije

op avstralije murray đoković protest melbourne rod laver arena
1/9
EPA
Protestniki, ki so vdrli na igrišče med finalom OP Avstralije, napovedujejo nove ukrepe na vseh večjih mednarodnih prizoriščih v državi.

Med finalnim obračunom OP Avstralije med Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayjem so na igrišče Rod Laver Arene vdrli protestniki, ki pozivajo k zaprtju namestitvenega centra na otoku Manus v Papui Novi Gvineji, ki deluje pod okriljem avstralske vlade.

Namestitveni center za prosilce azila, ki prek otoške državice na severu Avstralije iščejo pot v boljše življenje, je bil odprt leta 2001, z izvolitvijo Kevina Rudda leta 2008 pa so center zaprli, s čimer je nekdanji avstralski premier izpolnil svojo predvolilno obljubo. V naslednjih letih so beležili porast imigrantov, ki naj bi predstavljali politično destabilizacijo, zato je Avstralija zaostrila azilno politiko in center spet odprla. Od takrat različne aktivistične skupine pozivajo k vnovičnemu zaprtju.

op avstralije murray đoković protest melbourne rod laver arena | Avtor: EPA EPA
''Težava je večja kot tenis, večja kot Rod Laver Arena. O tem bi moral kritično in zavestno razmišljati vsak Avstralec,'' je povedala Karoline Morwitzer, ena od dveh aktivist, ki sta si utrli pot na igrišče. ''Opravičujemo se tenisačema in vsem ostalim, vendar ponavljam, da gre za pomembnejše stvari od tenisa.''

Dekleti sta med premorom vdrli na igrišče, medtem ko je šest drugih protestnikov na tribuni razgrnilo transparent. Varnostniki so najprej poskrbeli za varnost obeh tenisačev, nato pa obvladali izgrednike.

''Ustvarili smo mednarodni medijski spektakel, ki opozarja na grozljive pogoje na otoku Manos,'' je dodala Morwitzerjeva. O stroških protesta ni želela razpravljati, cene vstopnic so se namreč gibale od 300 ameriških dolarjev navzgor.

103. izvedbo OP Avstralije je dobil Đoković, ki je v finalu premagal Murrayja in osvojil osmi Grand Slam v svoji karieri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.