Šport
48 ogledov

Prva ameriška olimpijka s hidžabom

Ibtihaj Muhammad EPA
Sabljačica Ibtihaj Muhammad je v Riu postala prva ameriška olimpijka, ki je športno velesilo zastopala s hidžabom.

Ibtihaj Muhammad kljub ponedeljkovemu porazu v osmini finala Brazilijo zapušča ponosna.

Upa, da je prispevala svoj del k spopadu s predsodki proti muslimanskim ženskam, ki so se v zadnjem obdobju v ZDA še posebej okrepili.

Muhammadova, ki jo je kot pozitiven primer ameriške raznolikosti večkrat proslavil tudi predsednik Barack Obama, je v Riu povedala, da si želi razbiti stereotipe o muslimanskih ženskah in tlakovati športno pot za druga dekleta njene vere.

Nastop 30-letnice s tradicionalno naglavno ruto je sovpadel s predsedniško kampanjo v ZDA, zaznamovano z protiislamsko retoriko. Število incidentov, groženj in primerov vandalizma v mošejah je lani v ZDA doseglo rekordno raven.

"Mnogi mislijo, da smo muslimanske ženske brez besede in se ne udejstvujemo v športu. Ne gre pa za to, da bi izzvala napačne predstave samo zunaj muslimanske skupnosti, ampak tudi znotraj nje ... Rada bi načela kulturne norme in dekletom pokazala, da je pomembno biti aktiven."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.