Šport
23 ogledov

Prve zaporne kazni na Euru

navijači Anglija Rusija Euro 2016 EPA
Francosko sodišče je zaradi navijaškega nasilja na tekmi evropskega nogometnega prvenstva v Marseillu med privrženci Anglije in Rusije na zaporno kazen obsodilo dva Britanca.

Enainštiridesetletni Ian Hepworth, sicer zdravstveni delavec v psihiatrični ustanovi, bo v zaporu preživel tri mesece, 20-letni kuhar Alexander Booth pa dva meseca. Oba sta dobila še prepoved obiska Francije za naslednji dve leti. Omenjena navijača sta prva iz deseterice, ki ju je sodišče obravnavalo zaradi vpletenosti v navijaške pretepe, do katerih je prišlo po tekmi med Anglijo in Rusijo.

Hepworth je priznal, da je v policijo zalučal steklenico, ob tem pa dodal, da ni želel nikogar poškodovati: "Želel sem navdušiti nove francoske prijatelje." Tudi Booth je priznal prekršek, ki pa je bil vse prej kot nevaren. V policijo je vrgel plastičen kozarec za pivo, nato pa ji namenil nekaj krepkih. Tožilec Andre Riber sicer trdi, da je Booth v policijo vrgel steklen kozarec, meril pa je v noge. Preostalih osem navijačev - štiri Britance, Avstrijca in tri Francoze - naj bi obsodili še danes.

Tožilec v Marseillu je na sodišču dejal, da je 150 "odlično natreniranih" ruskih huliganov začelo z nasiljem, incident pa je prerasel v največje navijaško nasilje po svetovnem prvenstvu 1998. V obračunavanju navijačev je najhuje skupil starejši Anglež, ki je resno poškodovan, a je že v stabilnem stanju.

Komentarjev 3
  • principiumnovum 12:38 14.junij 2016.

    Ne podpiram nasilja, ampak teh angleških huliganov mi pa res ni škoda. Niti eden se mi ne smili, če so jih Rusi nabunkali. Angleški huligani stalno povzročajo probleme. Pijejo in razbijajo. Spomnim se pred kratkim, ko so pinajčevali v centru ...prikaži več Ljubljane in je eden od pijanih angleških navijačev zinil v kamero, da bodo slovencem pofukali ženske in jim izpili vso pivo. Imeli so srečo, da so naši moški takrat bili povečini v Drogerimarktih, na gej paradah, v solarijih, pri mamicah ali pa na pedikuri, ker če bi jih slišali bi jih premikastili še bolj kot so jih Rusi.

  • mph 22:53 13.junij 2016.

    Se strinjam. S tem, da tukaj ne gre za navijače ampak huligane. In gre za to, da so te kazni bebavo nizke.

  • Janez_53 20:21 13.junij 2016.

    Čas je že, da se ta govna od navijačev enkrat za vselej v vseh državah odstrani iz vseh športnih prireditev, da bodo resnični navijači lahko uživali ob spremljanju svojih priljubljenih športnikov!