Šport
63 ogledov

Prvo plavalno polfinale za Slovenijo

Anja Klinar Stanko Gruden/STA
Slovenska plavalka Anja Klinar bo plavala v polfinalu 200 metrov delfin na poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

S časom 2:08,43 se je Anja Klinar v predtekmovanju uvrstila na 14. mesto, najboljša je bila Španka Mireia Belmonte Garcia (2:06,64). Polfinale bo v sredo ob 3. uri po slovenskem času.

"Malo sem popravila vtis po tisti tekmi na 400 m prosto. A prav zaradi tega prvega starta sem bila skeptična in upala, da nisem v tako zelo slabi formi. Bila pa sem danes malo bolj sproščena, priznam pa, da danes nisem pričakovala izida 2:08 in res sem vesela, da imam še popoldanski start. Tam bom skušala še kaj dodati, in če uvrstitev popravim še za kakšno mesto, bo to super, a izredno zadovoljna sem tudi s tem polfinalom," je povedala 28-letna Jeseničanka, ki nastopa že na svojih četrtih olimpijskih igrah, še četrtič pa se je na največjem športnem dogodku na svetu uvrstila v elito 16 najboljših plavalcev sveta.

Klinarjeva je z današnjo uvrstitvijo Sloveniji zagotovila prvi plavalski polfinale v Riu. Izkušena 28-letna Radovljičanka je plavala že v nedeljo, ko je na 400 metrov prosto, sicer svoji paradni disciplini, osvojila 18. mesto. Zaradi priprav na ta nastop je tudi odpovedala sodelovanje v 400 m mešano. Klinarjeva ima prijavljena še nastopa v štafeti 4 x 200 m prosto ter na 800 m prosto.

Drugi slovenski plavalec, ki je nastopil danes, Anže Tavčar je že zaključil tekmovanje. Na 100 m prosto je s časom 49,38 pristal na 36. mestu. Enaindvajsetletni študent univerze Indiana je za svojim in državnim rekordom zaostal za pol sekunde. Najhitrejši je bil 18-letni Avstralec Kyle Chalmers (47,90).

"Z današnjim izidom nisem povsem zadovoljen, vesel pa sem, da sem dobil priložnost na olimpijskih igrah. To je velika izkušnja, ki bo pomembna za svetovno prvenstvo prihodnje leto na Madžarskem. Seveda sem si želel kakšen osebni rekord tukaj, a je za mano izredno naporna sezona s študijem in plavanjem. Imel sem kar pet vrhov forme in izredno sem zadovoljen z doseženim. Veselim se dela naprej," je po tekmi povedal Tavčar in dodal, da si še kako želi, da bi bil lahko eno leto profesionalni plavalec in se posvetil samo športu, kar pa je glede na pogodbo, ki jo ima z ameriško univerzo Indiana nemogoče. Zato pa je bil tam deležen izredne časti, saj bo v Indiani prihodnje leto kapetan tamkajšnje ekipe.

Tavčar je bil v vodi že v nedeljo, ko je na 200 m prosto z dosežkom 1:49,96, desetinko sekunde slabše od svojega osebnega rekorda, osvojil 39. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.