Avto
74 ogledov

Slovenska "tesla" za na vodo do prvih kupcev

Quadrofoil električno plovilo
1/8
Quadrofoil
Slovensko podjetje Quadrofoil te dni v Slovenski Bistrici in pri različnih razvojnih dobaviteljih začenja s poskusno serijsko proizvodnjo energetsko učinkovitih in tehnološko naprednih ekoloških plovil.

Nedavno so sodelovanje sklenili z avstrijsko skupino Alumero, saj bodo plovila serijsko sestavljali v njenih prostorih v Slovenski Bistrici. Deli plovila sicer nastajajo tudi v Impolu, kot dobavitelji pa sodelujejo še številna druga podjetja iz Švedske, Italije, Hrvaške in Francije, pa tudi nekateri iz tretjih, predvsem azijskih držav.

"Naročil imamo več, kot smo pričakovali, zato računamo, da bomo letos izdelali okoli 130 plovil. Seveda pa bomo glede na zmogljivosti trenutne proizvodnje sposobni letos izdelati tja do 300 plovil. Z investicijo in uvedbo druge faze proizvodnje predvidoma do konca letošnjega leta, bomo sposobni izdelati najmanj 100 plovil na mesec," je dejal Rožman.

Energetsko učinkovito plovilo

Njihov lasten proizvod quadrofoil je dvosedežno plovilo s podvodnimi krili, namenjeno za osebno in komercialno uporabo. Gre za energetsko učinkovito plovilo, kar dosega z uporabo električnega motorja, s katerim je strošek vožnje manj kot evro za uro. Ob tem pri plovilo po Rožmanovih besedah ne spušča nobenih emisij v okolje, zato ga je dovoljeno uporabljati tako na morjih kot tudi na rekah, jezerih, ekoloških conah in naravnih parkih.

Naročila za njihova plovila prihajajo z vsega sveta, na primer iz Hrvaške, Hongkonga, Nove Zelandije, Združenih arabskih emiratov, Katarja, ZDA, Nizozemske in Singapurja, pa tudi iz Slovenije. "Ob tem smo zelo veseli tudi presenetljivo velikega zanimanja pooblaščenih prodajalcev plovil, saj smo prejeli že več kot 520 zahtev iz 120 držav in še vedno prihajajo," je dejal Rožman.

Iščejo inženirje, arhitekte, oblikovalce, administracijo

V razvoj plovila so doslej vložili okoli 2,5 milijona evrov, že zdaj pa so se lotili tudi razširitve ponudbe, saj načrtujejo družinsko štirisedežno plovilo, za adrenalinske odvisneže pa tudi dirkaško enosedežno plovilo.

Ker bodo za uresničitev svojih načrtov potrebovali novo delovno silo, prav v teh dneh objavljajo razpis, s katerim iščejo kar 20 novih visokokvalificiranih sodelavcev, med drugim oblikovalce pohištva, inženirje sistemov, navtične arhitekte, pa tudi delavce v administraciji.

V letošnjem prvem letu proizvodnje podjetje načrtuje za okoli tri milijone evrov prihodkov od prodaje plovil, dodatne opreme in rezervnih delov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.