Svet
48 ogledov

Raketa, usodna za malezijsko letalo, prišla iz Rusije

Malezijsko letalo v Ukrajini EPA
Preiskovalci nesreče malezijskega letala MH17, ki je leta 2014 bilo sestreljeno nad Ukrajino, so sporočili zaključke preiskave.

Mednarodna preiskava sestrelitve malezijskega letala MH17, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kualo Lumpur, je pokazala, da so raketni sistem buk v Ukrajino pripeljali z ruskega ozemlja in ga takoj po napadu odpeljali nazaj. "Povedali so nam, kako so raketo prepeljali in kako so na podlagi telefonskih pogovorov, fotografij in videoposnetkov prišli do dokazov," je za BBC dejal Robby Oehler, sorodnik ene od umrlih v nesreči. Preiskovalci so sorodnikom žrtev še povedali, da je bila raketa izstreljena z območja, ki so ga nadzorovali proruski uporniki. 

Skupina preiskovalcev je sestavljena iz predstavnikov Nizozemske, Avstralije, Belgije, Malezije in Ukrajine. Na osnovi njihovih ugotovitev naj bi začeli kazenski postopek proti odgovornim. Tožilstvo naj bi v zvezi z dogodkom preiskovalo več kot 100 ljudi. 

Je prišlo do napake?

Preiskovalci so dejali, da so izključili možnost, da bi šlo za tehnično napako ali da bi bil napad izveden na letalu. Poleg tega letala ne bi moglo sestreliti drugo letalo, kar potrjujejo različni radarski podatki, vključno s tistimi, ki jim jih je do sedaj posredovala ruska stran. 

Raketa, ki je zadela letalo, naj bi bila izstreljena iz vasi Pervomajskoje, ki so jo takrat zasedali uporniki. Preiskovalci so dodali, da še ni jasno, ali je bila sestrelitev napaka. Sodeč po nekaterih avdio posnetkih, naj bi bili ljudje presenečeni, ko so izvedeli, kateri letalo je bilo sestreljeno. 

Rusija naj bi imela dokaze o nasprotnem

Iz Kremlja so pred objavo izsledkov sporočili, da naj bi radarske slike pokazale, da letalo ni bilo sestreljeno z raketo, izstreljeno z območja, ki ga zasedajo proruski separatisti na vzhodu Ukrajine. To naj bi dokazovali novi radarski podatki z omenjenega območja. Preiskovalci posnetkov še niso dobili in jih zato niso mogli komentirati. Napovedali pa so, da jih bodo po prejemu analizirali. 

Na letalu, ki je bilo 17. julija 2014 na poti v Kualo Lumpur letelo nad Ukrajino, je bilo 298 ljudi. Vsi potniki in člani posadke so umrli. 

Preberite tudi:

 Dan za varen avto

Komentarjev 1