Šport
56 ogledov

Ratejeva daleč od finala

Martina Ratej EPA
Slovenska rekorderka Martina Ratej je v Pekingu v kvalifikacijah kopje vrgla 59,76 metra daleč in se s 23. izidom med 32 tekmovalkami ni uvrstila v finale. S tem je dva dni pred koncem prvenstva že končala slovenske nastope na tem SP.

Triintridesetletna članica celjskega Kladivarja je nastopila zadnja izmed močno pomlajenega osemčlanskega slovenskega zastopstva, ki je nastopilo v Pekingu. V finale se je uvrstil nekdanji svetovni mladinski prvak in letošnji evropski prvak za mlajše člane Robert Renner, ki je delil 13. mesto, v kvalifikacijah pa je s 5,70 metra izboljšal svoj slovenski rekord.

"Pričakovala sem finale, na večini velikih tekmah sem bila tam. Toda v celotni letošnji sezoni mi ne gre, podobne predstave pa sem ponovila tu in lahko rečem le, da je to za mene res zelo slaba sezona. Drugi kvalifikacijski met je bil še soliden, toda to ni tisto, kar sem sposobna. Posebej glede na lansko sezono, ko sem z lahkoto metala prek 60 metrov. Fizično sem zelo dobro pripravljena, toda meta nikakor ne morem sestaviti. To je disciplina, ki kaznuje napake in letos se mi je to ves čas dogajalo," je po kvalifikacijah menila Martina Ratej.

Tekmovala je v kvalifikacijski skupini A in začela s skromnimi 57,13 m. Po prvi seriji je bila v skupini zgolj 12., po 59,76 metra v drugem poskusu pa je napredovala na osmo mesto. V zadnji, tretji seriji, je prestopila in bila že tedaj osma v skupini. Ob koncu prve skupine je bila 12., kar je pomenilo, da jo ne bi smela v drugi skupini prehiteti nobena tekmovalka, če bi želela nastopiti v finalu.

Ratejeva je bila najizkušenejša v slovenski reprezentanci v Pekingu. Lani je na EP v Zürichu s šestim mestom dosegla najvišjo uvrstitev na velikih tekmovanjih, vendar je bila kljub temu zelo razočarana, saj si je želela odličje. Pred tem je bila sedma na OI v Londonu (2012), na SP v Daeguju (2011) in na EP v Barceloni (2010). Slovenski rekord 67,14 m je zabeležila 14. maja 2010 z zmago na diamantni ligi v Dohi.

V letošnji sezoni je precej zaostala za načrti in tudi za izidi iz prejšnjih sezon. Njen trener Andrej Hajnšek je dejal, da tudi njen zadnji trening zaradi številnih tehničnih težav ni bil tak, da bi vlival pretirano upanje za preboj v finale.

"Želim si premora, konca sezone, in potem bomo sestavili program za naslednjo, olimpijsko sezono. Letošnjo sem sicer začela dobro, pričakovala pa sem manjši padec glede na proces treninga, vendar se tudi v nadaljevanju nisem več našla. Na treningih sem metala solidno, tudi za 63 metrov, vendar tega danes nisem pokazala," je končala Ratejeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.