Slovenija > Črna kronika
38 ogledov

Razdejali razstavne panoje v Tivoliju

Uničena razstava v Tivoliju
1/10
Anže Petkovšek
Neznanci so v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju uničili panoje, na katerih so bile razstavljene fotografije portoriškega umetnika. Organizatorji šokirani.

Po podatkih ljubljanske policijske uprave so neznanci s popolnim ali delnim uničenjem 25 panojev povzročili za okoli 50.000 evrov materialne škode.

Prvo prijavo o vandalizmu so dobili že včeraj dopoldan, kar pomeni, da je bil del panojev uničen v noči na soboto, del pa v noči na nedeljo. 

"Šokantno in sramotno"

Trenutno je bila na panojih razstava fotografij portoriškega umetnika Charlesa Juhasza-Alvarada z naslovom Entre manos (Roka roki): Koda, zanka, nebula  Bili so del razstave 30. grafičnega bienala Prekinitev.

Organizatorji grafičnega bienala so zaradi vandalizma šokirani. "Gre pa za očiten vandalizem, ki najbrž ni bil usmerjen proti umetniškemu delu ali grafičnemu bienalu ampak ima zagotovo veliko globlje razloge. Kljub temu je boleče videli kako grobo so se storilci znašali nad opremo in fotografijami, še posebej ker smo ga tako skrbno pripravljali v želji, da umetniški projekt doseže tudi naključne obiskovalce in tiste, ki v galerije in muzeje nikoli ne zaidejo," je za zurnal 24.si pojasnila direktorica bienala Nevenka Šivavec.

Kuratorka bienala Deborah Cullen je uničevanje ocenila kot šokantno in sramotno: "Še posebej zaradi tega, ker njegovo delo govori ravno o tem, da si moramo danes, bolj kot kdajkoli prej, prizadevati, da bi razumeli drug drugega -s posebnim poudarkom na lepoti vseh jezikov in kultur."

Estetsko in poetično doživetje za sve

Šlo je za naročen projekt, ki je bil narejen posebej za Ljubljano in je zahteval precejšen del proračuna bienala.

"Naša želja je bila, da je ta razstava na prostem estetsko in poetično doživetje za obiskovalce," pravi  Šivavčeva. Ravno zato je kuratorka izbrala Juhasza-Alvarada, ki ima veliko izkušenj z razstavljanjem v javnih prostorih.

"Zamislil si je  kompozicijo v štirih stavkih za 118 plakatov, ki obrobljajo Jakopičevo sprehajališč. Na fotografijah so sprehajalci lahko spremljali nemo melodijo, ki jo je z znakovnim jezikom uprizarjala upodobljena ženska. Na ta način so se podobe razgrinjale pred gledalci med sprehajanjem po promenadi v to ali ono smer," je še pojasnila.  

 

Komentarjev 6
  • Žurnalček 14:35 14.oktober 2013.

    Čisto enostavno. Ker jih do sedaj niso nikoli poškodovali v takem obsegu , je edina logika , da so to storili huligani , ki so pred kratkim prišli v mesto. Kdo je pred kratkim prišel v mesto ? Bruci ! ...prikaži več In razdejanje je na poti med Študentskim naseljem in Študentskim naseljem Bežigrad . Iščite MB bruce .

  • Jaka.marinsek 09:13 14.oktober 2013.

    Piskat, zapret v kiblo, potem pa vozit rally na Golovec.

  • seenamojca 09:03 14.oktober 2013.

    Kaj ni več varnostnikov? Nekoč so ob razstavah tam vedno ždeli varnostniki in takrat težav ni bilo.