Zdravje > Aktualno
182 ogledov

Raziskava je glede vitamina D prinesla le zmedo

Družina Profimedias
Mnogo pozitivnih učikov, ki jih pripisujemo vitaminu D je težko dokazati ali ovreči.

Vitamin D je pomemben za ohranjanje zdravja kosti. Njegovo hudo pomanjkanje lahko povzroči napačno izgradnjo kosti ali osteomalacijo oziroma rahitis pri otrocih. Nizka raven vitamina D lahko vodi tudi v osteoporozo, saj je ta vitamin potreben za spodbujanje absorpcije kalcija v črevesju, ki pa je bistvenega pomena pri gradnji in preoblikovanju kosti. 

Mnogi so prepričani, da vitamin D znižuje tveganje za artritis, pomaga preprečevati bolezni srca, izboljšuje delovanje možganov in imunskega sistema ter zmanjšuje tveganje za nastanek demence. A po mnenju revmatologa Roberta Shmerlinga, tega ni mogoče z gotovostjo dokazati niti ovreči.

Preverjali so učinke 

Raziskovalci so pred dnevni objavili raziskavo, s katero so želeli preveriti, ali uživanje visokih odmerkov lahko pripomore k upočasnitvi telesne funkcije pri starejših odraslih, ki so že imeli težave zaradi padanja. V študiji je sodelovalo 200 ljudi, starih 70 let ali več. Delu skupine so predpisali visoko, drugi polovici pa nizko dozo vitamina D. Po enem letu so raziskovalci preverili telesno funkcijo sodelujočih (hitrost hoje, sposobnost, da vstanejo s sedečega položaja in ravnotežje).

Rezultati so pokazali, da vitamin D ni izboljšal rezultatov, celo nasprotno. Tisti, ki so prejemali nižjo dozo, so manjkrat padli, kot tisti z višjim odmerkom. Zakaj točno je prišlo do tega, raziskovalcem ni uspelo ustrezno pojasniti.

Čeprav študija meče dvom, da vitamin D pomaga pri ohranjanju telesne funkcije pri starostnikih, strokovnjaki opozarjajo, da je mogoče, da lahko pozitivno učinkuje na nekatere ljudi, kot so na primer mlajši odrasli, ki nimajo težav zaradi padanja. Mogoče pa je tudi, da se koristi uživanja vitamina D pokažejo na dolgi rok.

Preberite še:

 - Z vitaminom D proti napadom astme

 - Vitamin D za manj alergij

 - Naši otroci imajo premajhen vnos vitamina D

Komentarjev 2
  • franke 18:10 19.februar 2017.

    MENE PA ZANIMA KDO JE FINANCIRAL TO RAZISKAVO..

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 12:10 19.februar 2017.

    Dajali so jim doze vitamina D, kateri je sintetiziran, in da obstane mora biti vmešan v konzervanse - take ali drugačne. Ker točno ne vem za katero študijo gre, težko ocenim kakšen koktail so jim dajali. Kakorkoli - sintetični vitamin ...prikaži več D ter koktail, ki ga zraven dajo vsekakor ni nadomestek naravnemu. Glede na to, da dojenčkom določeni sintetični vit. D povzroča krče in prebavne motnje, lahko sklepamo, da to ni tako nedolžna zadeva, in da so s veliki dozami koktejlov starejšim lahko še bolj škodili, kot če bi naravno dobili dovolj vitamina D. Obstajati bi morala torej še kontrolna študija, kjer bi starostniki naravno pridelali tako količino vitamina D, da bi študija dejansko bila lahko relevantna in bi lahko potegnili zares pravo primerjavo.