Šport > Nogomet
27 ogledov

Razpad hrvaške lige: suspenz Hajduka!

Hajduk Split Barcelona Iniesta Reuters
Kalvarija hrvaške nogometne lige je v sredo dobila novo temno poglavje. Predsednik disciplinske komisije hrvaške nogometne zveze (HNS) je zaradi 440 tisoč evrov dolga namreč suspendiral Hajduk Split, drugo moštvo lige, ki omenjeno vsoto dolguje Šibeniku. Suspendirana tudi Karlovac in Šibenik. Usoda tekmovanja ostaja neznana.

Svojim dalmatinskim sosedom Hajduk Split dolguje 440 tisoč evrov (3,3 milijona kun) za prestop napadalca Anteja Rukavine v Panathinaikos, odločitev disciplinske komisije HNS pa je pod vprašaj postavila sobotno ligaško tekmo proti Slavenu Belupu v Koprivnici. Disciplinski sodnik je Hajduk kaznoval na podlagi odločitve arbitražnega sodišča, ki je v korist Šibenika presodila 24. februarja, Splitčani pa dolga do danes niso odplačali.

"Mojstri z morja" se lahko na odločitev disciplinske komisije pritožijo, a s Poljuda medtem že sporočajo, da dolga ne nameravajo plačati, kot jim je denimo uspelo že v sodnem sporu z Neretvo, ki je zahtevala denar od prestopa Darija Srne v Šahtar Doneck. "Hajduk ima pravico do pritožbe v roku dveh dni od izvršbe oziroma suspenza, o tej pritožbi pa odloča disciplinska komisija HNS," je povedal Hajdukov odvetnik Damir Primorac.

Suspendirana tudi Karlovac in Šibenik

Poleg Hajduka je zaradi dolgov suspenz doletel tudi Karlovac, ki dolguje denar trenutnim in bivšim nogometašem Borislavu Pilipoviću, Mislavu Leku, Adisu Stamboliji, Andrei Ottochianu, Goranu Parecku, Vedranu Bebleku, Ivanu Zgrabliću, Igoru Lovriću, Igorju Novakoviću in Marijanu Budimiru. Kazni suspenza ni ušel niti Šibenik, saj je arbitražno sodišče ugodilo pritožbam Antonia Jakoliša, Marka Kartela, Ivana Fuštara, Marka Čulića, Alena Šubića, Ivana Medvida in Gorana Blaževića.

"Hajduk je suspendiran zaradi neplačanih obveznosti NK Šibeniku, druga dva kluba pa zaradi neplačanih obveznosti svojim igralcem," so na svoji spletni strani zapisali pri HNS. Dolžina suspenza za zdaj še ni znana, HNS pa ni bil na voljo za dodaten komentar. Hajduk v prvenstvu trenutno za 13 točk zaostaja za Dinamom Zagrebom, medtem ko se Šibenik in Karlovac na zadnjih mestih borita za obstanek.

Razpad "hrvaške nogometne satire"

Na priljubljenem portalu Index.hr so s 17. marcem začeli bojkot novic iz hrvaške nogometne lige (HNL), ki so jo preimenovali kar v "hrvaško nogometno lakrdijo" (satiro, op. a.). Več hrvaških klubov že mesece (leta, desetletja?) mučijo hude finančne težave, Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (USKOK) pa je pred kratkim aretiral več ljudi, med katerimi so bili tudi uradniki HNS, ki naj bi v zameno za podkupnine skrbeli za prirejanje izidov.

"Še enkrat sporočamo, da se do nadaljnjega ne bomo ukvarjali s 'športnim vidikom' tekmovanja, ker ta ne obstaja, s škandali, s katerimi HNL hrvaški nogomet spreminja v satiro, pa se vsekakor bomo," so sporočili iz Indexa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.