Slovenija
20 ogledov

Največ milijard za socialno varnost

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Janez Šušteršič je predstavil rebalans proračuna za leto 2012. Največji del proračuna je namenil socialni varnosti. Na drugem mestu je izobraževanje in šport, na tretjem pa nacionalna varnost.

Minister Janez Šusteršič je na tiskovni konferenci pojasnil, da je groba ocena potencialnih prihodkov od morebitnih novih davkov okoli 100 milijonov evrov. Samo uvedba četrtega dohodninskega razreda bi lahko prinesla okoli 15 milijonov. Če bi mejo za ta razred postavili pri 70 tisoč evrih bruto letnega prihodka, naj bi po podatkih MF v ta razred padlo 11 tisoč davčnih zavezancev.

Od davkov, ki jih lahko pričakujemo z letos, pa na finančnem ministrstvu omenjajo: dvig progresivne obdavčitve dražjih vozil, pa tudi protikrizno začasno obdavčitev nepremičnega premoženja vrednega več kot milijon evrov.

Ostale bolj kompleksne davke, kamor sodi tudi nepremičninski in davek na bančne transakcije ter nov davčni razred, ki ga zaradi davčnih pravil ni mogoče uvesti med letom, pa za letos ni pričakovati.

Največ za socialo

Iz razreza odhodkov, ki so skupaj težki devet milijard, je po besedah ministra razvidno, da bo največ, kar 2,5 milijarde šlo za socialno varnost. 1,2 milijarde je še vedno namenjeno za izobraževanje in šport, tretja največja skupina odhodkov pa bodo tudi letos nacionalna varnost, obramba in zunanje zadeve in sicer 814 milijona evrov.

Za kulturo bo na voljo 173 milijona, za zdravstveno varstvo je proračun okleščen le na 59 milijona. A večji del zdravstvenega denarja se v zdravstveni sistem plasira mimo proračuna. 

Tudi visoko šolstvo, znanost, tehnologijo ter informacijska družba bo dobila precej velik kolač, kar pol milijarde. Za trg dela bo odhodkov skupaj 442 milijona, podjetništvu in konkurenčnosti pa bo na voljo 254 milijona.

Pozitivna Slovenija: predloga še niso prejeli

"Namesto ustvarjanja pozitivnega okolja, ki bi vzpodbudno vplivalo na zagon gospodarstva in odpravo kreditnega krča, vlada trmasto vztraja pri nesprejemljivem krčenju socialnih pravic in ukinjanju oziroma zniževanju doseženih standardov," so se na predloga rebalansa državnega proračuna odzvali v Pozitivni Sloveniji. Sicer pa pravijo, da predloga še niso prejeli in so z njim seznanjeni zgolj na podlagi poročanja medijev.

Vsak dan nas stane

"Vsak dan, ko Slovenija nima operativnega proračuna, nas stane," je na seji Ekonomsko-socialnega sveta takoj po včerajšnji seji vlade povedal premier Janez Janša. Rebalans je zato treba sprejeti čim prej, meni. S tem bomo veliko privarčevali in bodo ukrepi lahko milejši – tako je na seji pozval socialne partnerje, da se čim prej dogovorijo.

Finančni minister Janez Šušteršič pa je včeraj med drugim pojasnil, da predlog rebalansa proračuna temelji na predpostavki, da se plača zaposlenim v javnem sektorju zniža za osem odstotkov in da se plačna nesorazmerja odpravijo z začetkom prihodnjega leta.

Kakšni prihranki nas čakajo?

Predlog rebalansa predvideva, da se proračunski odhodki glede na veljavni proračun znižajo za 1,104 milijarde evrov na 9,014 milijarde evrov. Proračunski prihodki so medtem ocenjeni na 7,942 milijarde evrov, kar je za 752,8 milijona evrov manj od vsote, predvidene v veljavnem proračunu.

Nižji ocenjeni prihodki so predvsem posledica nižjih pričakovanih davčnih prihodkov. Ti so ocenjeni na 6,559 milijarde evrov, kar je 611 milijonov evrov manj od vsote v veljavnem proračunu.

Komentarjev 3
  • 1111 15:51 06.april 2012.

    ..a ste res butasti??? kakšni bogataši???...tisti, ki ima dobro skriva...otroka v vrtcu plačuje 50€, navaden smrtnik pa 350€...banda si piše zakone na svojo roko, premislite!!!

  • Fani 15:20 06.april 2012.

    Popolnoma pravilno. Bil je že skrajni čas.

  • bojovi 09:24 06.april 2012.

    In naj uganem, toliko bodo šparali in na koncu niakkor ne bodo mogli našparat tega denarja, vedno bo nekaj manjkalo. LOPOVI!