Slovenija
20 ogledov

Redarje skrivaj snemajo?

preiskava na Mestnem redarstvu Anže Petkovšek
Nadzor. Pirc Musarjeva preverja, ali so redarje na sestankih skrivaj snemali.

Nedovoljeno. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar z inšpekcijskim nadzorom preverja, ali vodstvo ljubljanskega mestnega redarstva nezakonito nadzoruje svoje uslužbence. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč Pirc Musarjevi predala prijavo, v kateri naj bi neznanec šefu redarstva Andreju Oraču med drugim očital psihično izživljanje nad podrejenimi redarji. "V delu, ki se nanaša na sum zlorabe osebnih podatkov, se v prijavi navaja razpolaganje s psihotesti zaposlenih s strani nepooblaščenih oseb. Prav tako se očitata nepooblaščen dostop študentov do baz podatkov in domnevno snemanje sestankov brez vnaprejšnjega opozorila," pojasnjuje Pirc Musarjeva.

Nenapovedan obisk

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je zato prejšnji četrtek, menda povsem nenapovedano, obiskal sedež mestnih redarjev. Ogledal naj bi si predvsem prostore, kjer se redarji zbirajo in sestankujejo pred odhodom na teren, ko si razdelijo delovne naloge. Njihove pogovore naj bi namreč vodstvo nezakonito in nedovoljeno snemalo, zato naj bi v prostorih, kjer se zadržujejo redarji, tudi skrivaj namestilo snemalne naprave. Nadzornik Pirc Musarjeve sicer na tem ogledu ni dobil pojasnil šefa redarstva Orača, saj naj bi bil v času inšpekcijskega ogleda odsoten. "Nadzornik je zahteval dodatna pojasnila, rok za dostavo dokumentacije pa še ni potekel," dodaja Pirc Musarjeva. Domnevno Oračevo šikaniranje že od lanskega oktobra preiskuje tudi policija, saj je prijavo prejela istočasno kot KPK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.