Šport
24 ogledov

Renner z državnim rekordom v finale

robert renner Saša Despot
Enaindvajsetletni Robert Renner iz celjskega Kladivarja se je na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki s slovenskim rekordom v skoku s palico uvrstil v finale.

Finale bo v ponedeljek, 24. avgusta, ob 13.05 po slovenskem času. V kvalifikacijah je Renner preskočil 5,70 metra in se neposredno uvrstil v finale.

Renner je začetno višino na 5,25 metra izpustil. Sledil je poskus na 5,40 metra, v katerem je bil izjemno obetavni slovenski atlet zelo zanesljiv in je bil visoko nad letvico. Še bolje je opravil tudi z višino 5,55 m, ko je bil dobra dva decimetra nad letvico in je s tem ostal med prvouvrščenimi.

Sledila je višina 5,65 metra, kar je bil doslej slovenski rekord, ki ga je Renner postavil 2. avgusta letos z zmago na balkanskem prvenstvu v romunskem mestu Pitesti. Tudi v svojem tretjem poskusu na svojem prvem velikem članskem prvenstvu je bil zanesljiv in se je obdržal med vodilnimi.

Olimpijska norma za tekmo prihodnjega leta v brazilskem Riu de Janeiru je 5,70 metra, kar je bila v Pekingu tudi avtomatična kvalifikacijska višina za finale. Tudi na tej višini je bil Renner zelo suveren in je s tem za pet centimetrov izboljšal svoj prejšnji državni rekord.

Gatlin v kvalifikacijah premagal Bolta

Čeprav bo na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki v Pekingu finale šele v nedeljo, je navdušenje gledalcev v Ptičjem gnezdu pritegnil kvalifikacijski tek na 100 m, v katerem je bil skupno najhitrejši Američan Justin Gatlin.

Triintridesetletni lastnik najboljšega izida sezone je tekel 9,83 sekunde, Jamajčan Usain Bolt pa je bil prvi v zadnji skupini, skupno pa je branilec naslova, olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder zabeležil peti izid (9,96).

Ob tem, da se Bolt ni posebej naprezal v zaključku, je imel veter v prsi -0,2 m/s, Gatlin pa pomoč nad dovoljeno mejo za rekordne izide (+2,1 m/s). Pred Boltom so bili še Američan Trayvon Bromell (9,91), Francoz Jimmy Vicaut (9,92) in Boltov rojak Asafa Powell (9,95). Američan Tyson Gay (10,11) se je v polfinale uvrstil kot zmagovalec skupine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.