Avto > Avto nasveti
923 ogledov

Opozarjamo na tri velike napake voznikov pri oviranju reševalcev na nujni vožnji

Rešilec na nujni vožnji Youtube
Kako izgleda pogled na voznike, ki se ne znajo pravilno umakniti, je z videoposnetkom razkril reševalec Poldi Travner. Mi smo si skupaj s strokovnjakom za usposabljanje voznikov reševalcev ogledali video. Izpostavljamo tri največje napake, ki so jih v primeru iz Velenja naredili vozniki.

Reševalec Poldi Travner je na Facebooku objavil video, ki ga je očitno posnel kot sopotnik v reševalnem vozilu na nujni vožnji v Velenju. Na pomoč se je ekipa odpravila sredi popoldanske prometne konice, ob tem pa je bilo občasno prebijanje mimo drugih voznikov zelo naporno, tudi zaradi njihovih napačnih reakcij.

Začetek katastrofalen, nato pa ...

Omenjen video smo si ogledali skupaj s strokovnjakom za varno vožnjo, ki izvaja tečaje usposabljanja reševalcev Boštjanom Paušerjem iz šole vožnje B&B.

"Kolikor je začetek videa katastrofalen, se potem stvari kar nekako odvijajo," po ogledu posnetka oceni Paušer, ki je konkretno komentiral tri situacije iz videla. Sploh prva pri desetih sekundah posnetka je najbolj problematična, ker vozniki kar čakajo, kot, da bodo vozila sama izpuhtela v zrak.

Rešilec na nujni vožnji | Avtor: Youtube Youtube

Nasvet strokovnjaka

Paušer poudarja, da naj se vozniki v paniki ne ustavljajo - če ni dovolj prostora, da bi se intervencijskim vozilom lahko umaknili, potem naj nadaljujejo z vožnjo brez zaviranja in se ustavijo na prvem primernem mestu (idealno pa je, da tudi malce pospešijo vožnjo, če je to mogoče in varno). Smer umikanja naj tudi nakažejo s smernikom, da voznik intervencijskega vozila lahko predvideva njihovo vožnjo.

Vozila vse bolj akustično izolirana

Problem je, da so sodobna vozila mnogo bolje izolirana in tako vozniki kasneje slišijo sireno, zato je treba spremljati dogajanje okoli nas, ne pozabiti na vzvratna ogledala. Zaznavanje dogajanja pa je še mnogo slabše, če voznik med vožnjo uporablja mobilni telefon, kar je potrdila tudi nedavna raziskava AVP, o čemer smo pisali tukaj.

Rešilec na nujni vožnji | Avtor: Youtube Youtube

Pod fotografijami smo izpostavili tri najbolj kritične situacije iz videa in pojasnili, kako bi morali vozniki ravnati.

Komentarjev 6
  • alibaba 14:15 25.junij 2017.

    Patent ki omogoča,da vozilo na prednostni vožnji pošilja signal je star že 50 let.Pred sabo pošilja signal da se mu prižigajo zelene luči,prav tako RDS signal ,ki na radiu recimo 100 m pred njim vsem sporoča,da je reševalno vozilo za ...prikaži veča njim.Prav tako bi se lahko tak signal uporabil za pošiljanje signala na telefone.

  • vzev 23:01 24.junij 2017.

    Kdo mi bo povrnil denar za popravilo zvite feltne? Nihče. Sam se bom odmaknil rešilcu takoj ko bo mogoče. Ne mislim si pa delati lastno škodo, saj mi denar ne leti iz neba.

  • Avatar ecipeci
    ecipeci 21:54 24.junij 2017.

    Na vsak plocnik se da zapeljati, ce se le ne bojis za svoj avtek ...