Magazin > Odnosi in prosti čas
84 ogledov

Romantični filmi ubijajo moško spolno slo

par Shutterstock
Romantični filmi drugače vplivajo na moško željo po spolnih odnosih kot na žensko. Raziskava je pokazala, kateri posnetki bolj povečajo spolno slo. Rezultat je presenetljiv.

Študija, objavljena v Archives of Sexual Behavior, je pokazala, da romantični filmi ne privlačijo moških tako kot ženske. Ne le to. Še dodatno zmanjšajo njihovo željo po spolnih odnosih. Pokazalo se je, da moške veliko bolj vzburi izsek iz dokumentarca o angleški zgodovini kot prizor slavnega prvega poljuba iz filma Titanik. 

Razlog za to se skriva v moški potrebi po jasni vizualni stimulaciji, ki spodbudi njihovo spolno slo, pravi vodja raziskave Mareike Dewitte. V moških tiči želja po razmnoževanju z več partnerji in ne negovanje monogamnega razmerja z eno žensko. 

Ženske ne čutijo take potrebe po vizualnem spodbujanju poželenja. Zanje je bolj pomemben kontekst, znotraj katerega naletijo na spolno stimulacijo. "Njihova spolnost je veliko bolj odvisna od tega, kako vidijo svoje razmerje," izpostavlja Dewittova. Razlog za to tiči v različnih vlogah, ki sta jo spola odigrala v evoluciji. "Za ženske je veliko bolj pomemben podporni sistem, partner, ki z njimi vzgaja otroka. Razumljivo, da je spolnost veliko bolj povezana z razmerjem."

Dewittova kot dodaten dokaz navaja študije, v katerih so ženskam pokazali pornografske filme. "Njihova telesa se odzovejo, vzburijo se, a to ne vpliva na njihova čustva," pravi. Razlika se pokaže že, če ženskam predvajajo filme z odraslo vsebino, ki so bolj žensko usmerjeni in vključujejo zgodbo.

V študijo je bilo vključenih 86 moških in 78 žensk, ki so jim predvajali tri različne videoposnetke. Prvi je bil posnetek spolnega odnosa, drugi je bil posnetek prizora iz filma Titanik, v katerem se glavna junaka prvič poljubita, ki mu je sledil prizor iz filma Nespodobno povabilo. Kot zadnjega so videli izsek iz dokumentarca o angleški zgodovini. 

Sodelujoče so vprašali, kako so se med predvajanjem počutili tako psihično in fizično ter kakšno željo po spolnih odnosih so imeli po ogledu izsekov. Ženske so bile najbolj vzburjene po ogledu prizora iz Titanika in Nespodobnega povabila. Avtorji navajajo, da je to zato, ker ženske bolj stimulira sanjarjenje, ki ga spodbudi gledanje romantičnih prizorov. Rezultati pri moških niso presenetili. Najbolj so bili vzburjeni po ogledu posnetka spolnega odnosa, na drugo mesto se je uvrstil ogled dokumentarca, šele na tretjem mestu so prizori iz romantičnih filmov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.