Magazin > Film & Glasba & TV
94 ogledov

Roza Janšo poslal "v p**** mater"

Romana Jordan Boštjan Tacol
Nad poslanico predsednika Vlade RS Janeza Janše ob slovenskem državnem prazniku domači kulturniki niso navdušeni.

Ob slovenskem državnem prazniku kulturnem dnevu slovenskega pesnika Franceta Prešerna je predsednik Vlade RS Janez Janša v poslanici med drugim pokomentiral tudi delo slovenskih filmarjev:

"Ko se bomo naposled rešili te 'tlake', bomo smeli slaviti tudi velike Slovence, ki so nam bili desetletja prikrivani. In načrtno zamolčani, da ne bi mogli biti ponosni nanje in nase, ker smo tako žlahten rod. Po skoraj dvesto letih bomo naposled smeli prevesti dela Miklošiča - letos praznujemo 200. obletnico njegovega rojstva, pa Kopitarja. Cankarjevo posmrtno masko bomo prestavili v muzej, v slavnostno dvorano Cankarjevega doma pa dali njegov velik kip. Otroci bodo v šolah s ponosom poslušali, da imamo tudi mi, Slovenci Nobelovega nagrajenca Pregla - letos praznujemo 90. let, odkar je prejel Nobelovo nagrado za kemijo.

Takrat, in to bo kmalu, nas ne bodo več zasramovali s snemanjem filmov o slovenskih pocestnicah, samomorilcih in pijancih. Takrat bodo njihovo mesto prevzeli junaki in junakinje našega časa. In naša skupna, 'Prešernova mati' bo postala znova 'slovenska', ker 'slovečih' mater res ne potrebujemo."

"Izgubil je stik z realnostjo"

Za komentar, kaj si mislijo o poslanici, smo poklicali nekaj domačih kulturnikov, med njimi režiserja Miho Hočevarja, ki besede premierja komentira: "Gospod Janez Janša je tako izgubil stik z realnostjo, da bi se res moral posloviti. Eden od razlogov, da je izgubil stik z realnostjo, je tudi ta, da nima stika z ljudmi, le s svojimi ovčicami. Drugi pa je ta, da očitno ne spremlja slovenskega filma, če govori take neumnosti. Ne vem, na katere filme bi se to nanašalo. On pljuva že na vse, le na tiste, ki mahajo z zastavicami, ne. V zvezi z njim me nič več ne preseneča."

Zelo kritičen do predsednika vlade in njegove današnje poslanice je tudi igralec, pisatelj in kulturnik Andrej Rozman – Roza: "Glede na to, da je naša himna Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočaka dan, mi pa nismo podprli Palestincev. Ti ljudje so izdajalci slovenskega naroda. Bistvo naroda je njegova pluralnost, ne pa pljuvanje po nasprotniku. Ta oseba, ki je zdaj predsednik vlade, ni sposobna dialoga, ta oseba je bolestno cinična in bi v svojih izjavah zavzela rt Savudrije, hkrati pa ne priznava zmagovalne vojske, ki je sploh prišla do morja. Mislim, naj gre v 'p**** materno'! Kdo pa misli, da je, da lahko prešernovo slovečo mater spreminja v slovensko mater."

Z Janševo kritiko pa se v določeni meri ne strinja tudi igralka Nina Ivanič: "Morda je res veliko filmov, povezanih z obrobnimi temami, in je premier s svojo kritiko mislil, da ne znamo ceniti svojih junakov, katerih dosežki so svetovno znani. Še vedno pa je veliko filmov, ki so vse prej kot to, za kar jih je premier označil. Morda le nima dobrega pregleda nad slovenskim filmom. Seveda pa je vse povezano z denarjem. Če hočeš ustvariti neki zgodovinski film, potrebuješ veliko denarja. V vsaki kritiki je sicer nekaj resnice, vendar če bi filmarji imeli več denarja, bi morda snemali drugačne filme. Tukaj je premier na neki način pljunil v lastno skledo, saj vemo, kako filmski sklad skrbi za slovenski film."

Komentarjev 87
  • feferon 12:03 11.februar 2013.

    Ja misli da je Julij Cezar, da bo vse niti držal v rokah. Zdaj pa naj še filme snema po svoji podobi. Dolfi je to tudi rad delal...

  • 123revizor 10:59 11.februar 2013.

    Hmh, al' pravilno piše se ZAVEDNI ali ZAVED(E)NI? Upal, bi si staviti, da je procent zavedenih na "desni" večji kot na "levi". Škoda je, da se še vedno tako delimo, namesto na tiste, ki želimo sebi in našim potomcem dobro ...prikaži več in na tiste, ki to sicer govorijo a delajo drugo (predvsem pa zase); me ne zanima, če so to prej delali "levi" 50-60 let in zdaj to počnejo "desni" 8-9 let...ej, čas je, da vsi "grešniki" vseh barv gredo lepo sedet in da bodo s svojimi kaznimi vred za zgled in opomin bodočim, ki jih zaskomina tuja (beri naša skupna) last... Pa saj to pravi celo ena od Božjih zapovedi...in JJ & Pahorček, ne prodajajta nas vsakemu tujcu, ki ima 2 € več od nas, ampak "reši/brani nas hudega"....

  • filipina2 09:21 11.februar 2013.

    če kdo išče pozornost,si to ti in tebi podobni slepci,ki vas je ostalo cca 3.000