Slovenija
375 ogledov

Rupel: Schengen je naša zadnja možnost

Zunanji ministri EU (na fotografiji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel) b Žurnal24 main
Hrvaški sabor je vladi naložil, naj izvede postopke za odstop od arbitražnega sporazuma. Čeprav Slovenija in EU vztrajata, da se bo delo arbitražnega sodišča nadaljevalo, je hrvaški premier Zoran Milanović jasno povedal, da razsodbe ne bodo spoštovali.

Kaj sledi? "To vedo samo preroki,“ je odgovoril dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel, ki pravi, da je nad situacijo, ki je zelo zelo slaba, zgrožen, globoko užaloščen in zaskrbljen. 

"Jaz sem napovedal še preden sem vedel za ta škandal, da se bojim, da se Hrvati te odločitve ne bodo držali, ker se doslej niso še niti ene pogodbe, ki jo je Slovenija z njimi sklenila. Edina možnost je bila ta, da bi rekli, ne boste šli v EU, dokler nekaj stvari ne uredimo. Tako je tudi naša vlada od leta 2004 do 2008 ravnala. Ko je prišla Pahorjeva vlada nismo več postavljali nobenih pogojev, ampak naredili ta bedast arbitražni sporazum. To, da se Hrvati zdaj izmikajo, je del njihove politike. Oni ne želijo sporazuma s Slovenijo in ne urejene meje, ampak incidente in stalno dramatično situacijo,“ je prepričan Rupel, ki sicer meni, da se bo zadeva najbrž nadaljevala s pogajanji. 

Vajgl: vse ključe ima arbitražno sodišče

vajgl | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Razprava o tem, ali je bilo ravnanje Sekolca in Drenikove primerno, je končano. Nihče ju ni branil, odstopila sta. Ali je to dovolj, da se prekine arbitražni postopek, bo odločilo arbitražno sodišče, ki ima trenutno v rokah vse ključe. V kratkem bo povabilo obe strani v Haag in sodišče bo odločil, ali bodo nadaljevali delo in če ga bodo, bodo sprejeli razsodbo. Tako Slovenija kot Hrvaška sta se zavezali, da jo bosta spoštovali," pa meni nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl. "Milanovićeva izjava, da odločitve ne bodo spoštovali, je v stilu izjave tovariša Tita 'Ja ne priznajem ovaj sud'. Če si član mednarodne skupnosti moraš spoštovati mednarodno pravo in njegove institucije," je prepričan Vajgl, ki dodaja, da Hrvati niso prostovoljno sprejeli arbitraže. "Strokovnjaki so to takoj povedali, politiki pa so taktizirali, dokler se ni pokazala ta priložnost." 

Najbrž sledijo pogajanja, zadnja možnost za pritisk je Schengen

"Mislim, da je potrebno zamenjati zunanjega ministra, po možnosti tudi vlado, narediti vlado narodne enotnosti in pripraviti scenarij, kako se bo stvar reševala. Najbrž s pogajanji, ampak trdo: dokler se ne bomo zmenili, ne boste šli v Schengen, to je zadnja možnost,“ pa meni Rupel.

Erjavčeva velika zmaga je za Rupla velika sramota

Ronny Abraham | Avtor: ICJ-CIJ-UN Photo, Rob Ris, Max Koot Studio ICJ-CIJ-UN Photo, Rob Ris, Max Koot Studio
Rupel sicer za razliko od zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je imenovanje Francoza Ronnyja Abrahama za našega arbitra označil za veliko zmago slovenske diplomacije, meni, da je to velika sramota. "Velika sramota je, da nismo imenovali Slovenca za arbitra. Kaj pa ta tujec ve o zadevah, ki nas bolijo in so predmet razprave. Možnost, da pošlješ svojega človeka, izkoristi vsaka država. Izbira tujca je dober način, da se spodmakne hrvaško stališče, da je sodišče pristransko, ampak v to so nam prisilili Hrvati. Zdi se, da mi igramo to igro, ampak mi smo predmet te igre, oni so nas stisnili v kot,“ je prepričan Rupel. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 66
  • Tupamaros 07:29 31.julij 2015.

    Priznali ali ne vam bo Shengen pokazal svojo moč. Zaradi vaše neverodostojnosti ste že začeli izgubljati projrkte črpanja nafte na morju, Ker ste komunjare in brez tujega denarja ne znate delovati boste ostali zaradi višjih obresti brez mednarodnih kreditov. Neverodostojnost ...prikaži več države je zelo draga, Izolacija v poslovnem svetu še bolj.

  • Papaja Popi 17:03 30.julij 2015.

    Vprašaj Tupamaros Kranjica, kdo je Kalimero.( JJ )

  • Papaja Popi 16:57 30.julij 2015.

    O bog, da bi vsaj odšli iz Eu.