Avto
72 ogledov

"Avtomobil je orožje, ljudem bodo prepovedali vožnjo"

Elon Musk EPA
Vožnja avtomobila je za ljudi prenevarna. Ko se bodo pojavili samovozeči avtomobili, ki bodo dokazali, da so varnejši, bodo ljudem prepovedali upravljanje z vozili.

Vsaj tako meni milijarder in šef Tesle Motors Elon Musk, sicer velik privrženec samo vozečih avtomobilov. Musk meni, da bo prehod na avtonomna vozila počasen, saj ga zavira avtomobilska industrija.

Današnje avtomobile ocenjuje kot smrtonosno orožje v rokah človeka. Musk je prepričan, da bo tehnologija, ki bo omogočila, da bodo avtomobili vozili sami, rešila veliko življenj, vidi pa tudi številne druge prednosti.

Zračne blazine bodo odveč

Dizajn avtomobilov se bo radikalno spremenil, saj prometnih nesreč ne bo več, potreb po dizajnerskih prijemih za čim boljšo absorbcijo energije v primeru trka, pa ne bo več. "Če bi oblikovalci lahko računali  na to, da se avtomobil ne bo zaletel, bi se lahko znebili veliko varnostne opreme, zračnih blazin in drugih stvari, ki v vozilu zavzemajo prostor," je prepričan šef Tesle.

To bo kot vožnja z dvigalom

Musk je prepričan, da samovozečih avtomobilov na cesti ne bo vsaj še 20 let, vsaj ne množično. Pri Tesli Motors so v zadnjem času v svoja vozila vgradili napredno tehnologijo, kot so avtopilot in senzorji, ki že omogočajo deloma avtonomno vožnjo.

Musk dodaja, da bodo ljudje, ko bodo videli prednosti avtonomnih vozil, hitro dojeli za kaj gre in jih sprejeli: "To bo nekaj povsem normalnega. Kot vožnja z dvigalom. Na začetku so z dvigali upravljali ljudje, kasneje pa so jih avtomatizirali. Enako bo z avtomobili."

Komentarjev 4
  • mph 18:01 27.april 2015.

    Zgoraj mi je zbežalo milijonov ... torej. ... desetin in desetin MILIJONOV delovnih mest.

  • mph 14:10 27.april 2015.

    Če se to zgodi, bo to še en izum, ki bo bo povzročil izgubo verjetno desetin in deseti delovnih mest, taksisti, tovornjakarji, ... ne bodo več potrebni. Takšni izumi ne bi smeli ugledati luči dneva, se pa strinjam z dodatki, ...prikaži več ki naredijo vožnjo bolj varno. UTD postaja vedno bolj in bolj nuja, sicer bo tisti 1% prej ali slej spet po par stoletjih izkusil kose, vile, krampe, ...

  • vzev 14:07 27.april 2015.

    Upam, da bo res še vsaj 20 let preden bodo takšni avtomobili množično na cesta. Upam, da še več. To pomeni, da čez 20 let kupim še en normalen avto, pa ga potem vozim kakšnih 20 let. Potem bom pa ...prikaži več tako prestar, da bi lahko še sam vozil avto, pa bo mogoče takšen avto prišel prav. Škoda, da gre tehnologija v to smer. Na ta način bodo samo uničili užitek v vožnji. Če kaj nimam rad, je to da moram samo sedeti zraven v avtu. Vedno če se le da vozim avto, ker to je užitek.