Šport > Zimski športi
107 ogledov

Zlata Tina četrta na treningu smuka

Maze Schladming smuk SP svetovno prvenstvo prvi trening
1/6
EPA
Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju ni časa za počitek. Tina Maze je manj kot 24 ur po slavju na uvodni tekmi v Schladmingu zasedla četrto mesto na prvem treningu smuka (+0,54 sekunde). Najhitrejša je bila domačinka Regina Sterz, ki je poleg Črnjanke prehitela še Norvežanko Lotte Smiseth Sejersted (+0,46) in Švicarko Fraenzi Aufdenblatten (+0,51).

Na prvem treningu pred nedeljsko smukaško tekmo v Schladmingu je imela novopečena svetovna prvakinja v superveleslalomu Tina Maze v srednjem delu že več kot pol sekunde zaostanka za vodilno domačinko Elisabeth Görgl, nato pa je Črnjanka s silovitim finišem v cilj prišla kot vodilna z osmimi stotinkami naskoka.

Mazejevo (+0,54 sekunde) je z neverjetnim nastopom nato prehitela Avstrijka Regina Sterz, ki je imela pri predzadnjem merjenju vmesnega časa že sekundo naskoka. Sterzova je na zadnjem smuku v Cortini d'Ampezzo pred nekaj več kot dvema tednoma dosegla svojo najboljšo smukaško uvrstitev svetovnem pokalu (peto mesto), na SP pa bo očitno v igri za sam vrh.

Črnjanko sta kasneje prehiteli tudi Norvežanka Lotte Smiseth Sejersted (+0,46) in Švicarka Fraenzi Aufdenblatten (+0,51). Na startu so bile še tri slovenske tekmovalke - Ilka Štuhec je s številko 26 odstopila, Maruša Ferk, ki je nastopila takoj za njo, pa je dosegla enega najslabših časov dneva (38./+5,04). Za Ferkovo je zaostala tudi Vanja Brodnik (47./+7,69).

Brez izjav za slovenske medije

"Proga je zelo lepa, vendar nisem šla stoodstotno po njej, kar je za prvi trening normalno. Naredila sem eno veliko napako, drugače pa je bil nastop dokaj dober," je za avstrijsko televizijo povedala Mazejeva, ki pa slovenskim novinarjem v mešani coni v ciljni areni ni dajala izjav in se je sprehodila mimo z vprašanjem: "Kaj pa želite izvedeti od mene?"

Po treningu je bil veliko bolj zgovoren in dobre volje vodja njene ekipe Andrea Massi: "Po osvojeni zlati kolajni ni bilo veliko časa za proslavljanje, ker smo bili vsi od prvega do zadnjega utrujeni po tako dolgem in utrujajočem dnevu in smo šli takoj počivati. Imel sem še nekaj obveznosti do RTV Slovenija, ker mislim, da je bilo prav, da smo kolajno pokazali celi Sloveniji. Se mi zdi, da lahko Tina s temi uspehi spravi več kot enega Slovenca v dobro voljo in jim da malo več zaupanja. Mislim, da v Sloveniji potrebujete ravno to, malo več zaupanja, ker ne vidim nobenih drugih omejitev, kot jih jaz nisem nikoli videl v Tini."

"Spili smo en kozarček penine, z nami je uspeh proslavil tudi prvi mož švicarskega opremljevalca Beni Stöckli starejši skupaj s svojimi inženirji, od Smučarske zveze Slovenije je bil prisoten le naš prijatelj Polde Flisar in moštveni zdravnik Matjaž Turel. Ne vem, zakaj niso prišli drugi z zveze, mogoče so imeli kakšne pomembnejše obveznosti od proslavljanja svetovne prvakinje v superveleslalomu. Je bilo zelo skromno in zelo kratko," je zaključek šampionskega dneva opisal Massi.

Na plin se pritisne na tekmi

Glavna zvezdnica Schladminga, ki jo je lahko po sijajnem uspehu spoznal prav vsak prebivalec Avstrije, njen obraz se je pojavil na naslovnicah osrednjih avstrijskih dnevnikov, njeni intervjuji pa so napolnili osrednja poročila, je imela namreč že danes nove obveznosti.

"Na treningu je bilo najbolj pomembno, da je bila povsem osredotočena, da dobi pravo linijo in občutek, rezultat je na treningu postranskega pomena in relativen. Dopoldne pred treningom slalomskega treninga nismo opravili, ker je bil včerajšnji dan preprosto povedano predolg. Tina je bila 12 ur v pogonu in počitek je kdaj pomembnejši od treninga. Na smukaški progi je po mojih informacijah, na enem od odsekov je dogajanje ob progi spremljal trener Livio Magoni, ubrala pravi pristop. Treba pa upoštevati, da gre za trening, na plin pa se pritisne na tekmi," je še dejal Massi.

V Schladmingu sta v četrtek načrtovana prvi moški in drugi ženski trening smuka, v petek je na sporedu ženska superkombinacija, kjer bo Mazejeva prva favoritinja za zlato kolajno, v soboto moški smuk in v nedeljo ženski.

SP v alpskem smučanju, prvi trening smuka (Ž), rezultati:

Komentarjev 2
  • BenX 22:07 06.februar 2013.

    kot da se ma cajt in veselje ubadat z vsakim študentom, ki se ima za novinarja...

  • kapuhs 20:11 06.februar 2013.

    Morate naslednjič intervjuvati strokovno komentatorko Kobalovo, njej se niti smučk ni treba dat na pancarje, pa že na daleč začuti, da so robniki premalo nabrušeni ali pa preveč... Pač obvlada ni kaj... Zoran pa še bolj... Da nebi bilo kaj ...prikaži več res, je včeraj med prenosom izustil...