Šport > Zimski športi
23 ogledov

Massi: To ni zadnja kolajna

Tina Maze in Andrea Massi sta znana po svojih težko omajanih stališčih. (Foto: A Anže Petkovšek
Vodja šampionske ekipe Team to aMaze Andrea Massi je prepričan, da bo Tina Maze v Schladmingu osvojila še kakšno kolajno. "Svetovno prvenstvo je treba vzeti z največjim možnim spoštovanjem, po značaju sem tudi malce vraževeren in precej skromen, a mislim, da bo vzela več kot eno kolajno. Gremo korak za korakom," napoveduje Massi.

Andrea Massi je zadovoljen zlasti z načinom, kako pametno se je lotila zahtevne proge, ki je bila z vsako tekmovalko na startu bolj načeta: "Proga je bila z vsako številko bolj uničena, kar je pomenilo težave za tekmovalke, ki smučajo z veliko močjo. To informacijo sva z Magonijem takoj posredovala Tini, da ni prave opore in naj smuča tako, kot je smučala pred dvema dnema na treningu v Hausu, ko smo imeli katastrofalne pogoje za superveleslalom. Magoni je zjutraj pred tekmo takoj rekel, da kot kaže, ta trening niti ni bil tako slab, kot smo sprva mislili. Imeli smo srečo v nesreči, da smo imeli prav takšno podlago na tekmi."

Mazejeva je v tej zimi dokazovala stabilnost in prepričljivost na vsakršnih podlagah in v vseh razmerah, Massi je prepričan, da je takšna trdnost tekmovalke predvsem posledica odlične priprave: "To je plod treninga, fizične in mentalne stabilnosti ter njene izvrstne tehnike. Če ne bi trenirala v takih razmerah, kot ji včasih sam predlagam, mogoče ne bi bila zdaj tako stabilna na takšnih tekmah. Prepričan sem, da so tekmovalke, ki so 'hitrašice', iskale najboljše razmere za trening pred to tekmo, mi smo pa bili prisiljeni iti v Moskvo. Tina je pripravljena smučati v vseh razmerah, ve, kaj je kakovosten in kaj količinski trening, in mislim, da to delamo zelo dobro."

"Tina je bila pod velikim pritiskom že v Mariboru, skoraj večjim kot zdaj na SP. Premiera za SP je bila zato na Zlati lisici, kjer je odlično znala obvladovati ta pritisk. Danes je smučala povsem razbremenjeno, je drugačna Tina. Včasih se počutim brezposelnega, vse to, kar smo že prej naredili, nam zdaj ni treba. Ta muka, to, kar je bilo treba narediti velikega, vse, kar smo morali odstraniti, nam zdaj ni več treba, zdaj gre le še za finese. Opazujem tako s strani, vem, da Magoni dela svoje, Nežka dela svoje, serviser dela svoje, in se zalotim v razmišljanju, da bi lahko bil tudi pred televizijskim sprejemnikom in jih pustil same. Vem, da ne bi šlo, ampak imam pač takšen občutek. Mislim, da to ni nič slabega, če tako razmišljam," je po novem velikem dosežku pripovedoval Massi, ki meni, da trener najbolje opravi svoje delo takrat, ko ga tekmovalec več ne potrebuje.

O številu kolajn, ki jih Mazejevi napovedujejo v Schladmingu, ne želi govoriti: "Počakajmo konec SP, ker tega prav nihče od nas ne ve. Svetovno prvenstvo je treba vzeti z največjim možnim spoštovanjem, po značaju sem tudi malce vraževeren – in tudi če nekateri mislijo, da ne – precej skromen, a mislim, da bo Tina vzela več kot eno kolajno. Gremo korak za korakom."

Massiju največ pomeni prva Tinina kolajna s svetovnih prvenstev, ki jo je s srebrom v veleslalomu osvojila leta 2009 v Val d'Isèru, dve leti zatem je sledil Garmisch-Partenkirchen z veleslalomskim zlatom in superkombinacijskim srebrom ter zdaj še zlati Schladming. "Val d'Isère je bil ključnega pomena. To je bila moja najstresnejša kolajna in zelo težka, ekipa je bila komajda oblikovana. To, kar dela Tina v tem trenutku, je pa vrhunska raven," je prepričan Massi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.