Slovenija
36 ogledov

SDS in Združena levica na istem bregu

Luka Mesec, Janez Janša zurnal24.si
V poslanski skupini SDS so pripravili spremembe zakona o socialnovarstvenih prejemkih, po katerih se država prejemnikom varstvenega dodatka in dolgotrajne socialne pomoči ne bi več "usedla“ na nepremičnino.

Po sprejemu zakona leta 2010 se je število prejemnikov varstvenega dodatka znižalo za 78 odstotkov, je navedel poslanec SDS Marijan Pojbič, saj so se mu ljudje odpovedali, prepoved razpolaganja z nepremičninami prejemnikov dodatka, pa je po njegovi oceni nesorazmeren ukrep in nesorazmeren poseg v pravico do socialne varnosti. 

V SDS zato predlagajo, da se iz zakona črtajo določbe, ki določajo vpis prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Prav tako naj se iz zakona črta obveznost vračanja prejete socialne pomoči iz dediščine prejemnika, med drugim za prejeto denarno socialno pomoč, prejeti varstveni dodatek in za oprostitve plačil socialnovarstvenih storitev. 

O tem, da dediči prejeto pomoč večinoma vrnejo, smo že poročali.

Združena levica podpira SDS

Razno 02.03.14, Luka Mesec, iniciativa za demokraticni socializem, foto: Faceboo | Avtor: Facebook Facebook
Podporo predlaganim rešitvam so danes že izrazili v poslanski skupini ZL. Kot je v izjavi za medije v DZ dejal vodja poslanske skupine Luka Mesec, so to tudi sami nameravali v kratkem predlagati, da varstveni dodatek ne bi bil vračljiv.

Obenem pa je Mesec poudaril, da je čudno, da v SDS podobne rešitve niso predlagali leta 2012, ko so bili v vladi. Tedaj SDS po njegovi oceni ni šla v smeri ukinjanja teh določb, pač pa je z zakonom za uravnoteženje javnih financ "še dodatno zarezala v socialnovarstvene prejemke".

Tokrat bodo v ZL predlog SDS podprli. "Ne kljub temu, ampak prav zaradi tega, ker je v totalnem nasprotju s 25-letno prakso te stranke," je še poudaril Mesec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • dragec 13:00 09.april 2015.

    1x rdeči jet udi 1x črn

  • spenjac 12:00 09.april 2015.

    Vedno bolj se mi zdi, da je Che Gue Luka samo Kučanov podmladek. Baby boom generacija odmira in poskrbeti je treba, da uživajo do konca. Gradili so hiše s krediti, ki jih praktično niso odplačal. Dobili so male a stabilne ...prikaži več pokojnine. Njihovo glavno premoženje so nepremičnine, ki pa jih je treba zaščititi, da jih država ne vzame. Banke smo sanirali mladi, mladi tudi plačujemo davke iz katerih se financirajo njihove pokojnine in varstveni dodatki. Sami pokojnine ne bomo dobili. Kje je tu pravičnost? Ali je ukrep namenjen pridobivanju starih volivcev, ki gredo redno po maši na volitve? Che Gue Luka že ve, da so tisti, ki hodijo k maši tudi rdeči pod kožo in po 45 letih socializma se jim zdi socializem prav fleten..

  • Skippy 10:38 09.april 2015.

    Za tak ukrep zdaj ni pravi čas. Še vedno si sploh za osnovno delovanje države sposojamo milijarde, takšen ukrep bi vse skupaj povišal še za stotine milijonov. Kdo in kdaj bomo to plačali?