Slovenija
28 ogledov

SDS: Na koncu bo Cerar za imenovanje slovenskega arbitra prosil Hrvate

Janez Janša Žurnal24 main
Stranke koalicije odločitev, da imenovanje slovenskega arbitra prepustimo predsedniku arbitražnega sodišča, podpirajo, v SDS pa menijo, da bo Miro Cerar na koncu prosil hrvaško vlado, naj imenuje slovenskega arbitra.

V SD podpirajo "enotno držo slovenske politike pri varovanju arbitražnega sporazuma in tudi odločitev o načinu izbora novega arbitra", je za povedal predsednik SD Dejan Židan

Na seji sicer ni bilo nobenega izmed ministrov SD. Premier Miro Cerar je po seji dejal, da ga to čudi in ocenil, da "gre v tem primeru za neko pomanjkanje čuta odgovornosti". Židan pravi, da za odsotnost njihovih ministrov ni posebnega razloga ter da je sam prvič letos z družino pet dni skupaj na dopustu.

V Desusu, katerega predsednik je zunanji minister Karl Erjavec, so izrazili veselje, da so stranke pri tem stopile skupaj, se poenotile in sprejele odločitev, ki je najboljša v danem položaju. 

Petrič: moje imenovanje ne bi bilo dobro

Odločitev podpira tudi ustavni sodnik Ernest Petrič, ki se je omenjal kot kandidat za arbitra. Pravi, da so ga glede imenovanja kontaktirali in da je odgovoril, da misli, da to ne bi bilo dobro, saj je bil navsezadnje ustavni sodnik in celo poročevalec glede ustavnosti arbitražnega sporazuma ter se je večkrat javno izražal glede tega.

"In v teh posebnih okoliščinah, ko so stvari postale tako pregrete, je jasno, da je treba izbrati nekoga, kjer ne bo prav nobene možnosti, da se mu očita kakršnakoli povezanost s Slovenijo ali karkoli, za kar bi imela Slovenija poseben interes. Zato je najboljše, da smo rekli, naj ga oni izberejo. Ker mi želimo pošteno odločitev, pošteno sojenje, pošteno arbitražo." 

Najbolj važno, da izpademo nepristranski

Sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič je ocenil, da je zadeva zdaj simetrična. "Po eni strani bo moral predsednik arbitražnega sodišča mimo Hrvaške imenovati hrvaškega člana, po drugi strani se je Slovenija odločila za simetrično odločitev, torej da Gilbert Guillaume izbere nadomestnega sodnika tudi za Slovenijo," je pojasnil.

Dejal je še, da zaradi prisluškovalne afere vemo, da je zadeva praktično že odločena v korist Slovenije in da gre Sloveniji predvsem za to, da v tem izrednem postopku izpade čim bolj kredibilno in nepristransko.  

Komentarjev 20
  • h3o 14:19 14.avgust 2015.

    skrajni čas,da priključimo hrvaško sloveniji, nemudoma

  • h3o 14:01 14.avgust 2015.

    nisi me razumel. poskusi še enkrat

  • h3o 11:35 14.avgust 2015.

    kdo je kriv, da je naša slovenija tako majhna? Tako je majhna, da me kar duši aaaargh