Slovenija
22 ogledov

SDS predlaga razrešitev Brgleza

seja dz Saša Despot
Poslance SDS je razburil intervju predsednika državnega zbora Milana Brgleza, zaradi njegovih izjav zahtevajo zamenjavo.

Poslanci SDS zahtevajo zamenjavo predsednika državnega zbora Milana Brgleza, saj naj bi ta v intervjuju prejšnji mesec podal stališča, ki so v "nasprotju z ureditvijo slovenske države in človeškim dostojanstvom".

"Prejeli smo več ogorčenih odzivov državljank in državljanov na intervju z Milanom Brglezom, ki je bil 26. septembra objavljen v Mladini. V poslanski skupini SDS smo enotni, da se moramo odzvati in zavzeti stališče glede tega intervjuja," je obrazložitev pojasnila poslanka SDS Jelka Godec. Poslanci naj bi od Brgleza že zahtevali odgovor, a od njega primernega pojasnila niso dobili. Brglezu pa očitajo nespoštovanje dostojanstva vseh volivk in volivcev, zmotila pa jih je tudi domnevna naklonjenost Brgleza totalitarnim metodam. Godčeva je izpostavila, da naj bi predsednik državnega zbora deloval povezovalno, kar pa Brglez ne, zato predlagajo njegovo razrešitev.

Jugoslavija bolj kredibilna od Slovenije

V SDS trdijo, da je predsednik impliciral, da je bila Jugoslavija bolj kredibilna od zdajšnje države, "čeprav vsi vemo, da je temeljila na komunistični represiji ter da so bili povojni poboji posledica naravnega prava".

Brglez tega v očitanem intervjuju za Mladino dobesedno ni dejal v nobenem izmed odgovorov, kjer govori o pretekli državi. Odgovoril pa je, da je "dejstvo je, da je šlo prej gospodarstvo z roko v roki z državo. Še več, razumevanje, da je nacionalno gospodarstvo enako državi, je bil temelj prejšnjega režima. Po tem se je ta uvid, da morata država in gospodarstvo na določeni ravni sodelovati, izgubil". Nato pa je na vprašanje, ali je bila lastna država korak nazaj, nadaljeval, da "ne v smislu državnosti, ampak v smislu državotvornosti".

SDS išče tudi podporo drugih

Za vložitev zamenjave je dovolj že deset podpisov poslancev, tako da glasovanje o razrešitvi lahko zahteva zgolj SDS. Godčeva pa pravi, da bodo tudi v ostalih poslanskih skupinah iskali podporo interpelaciji. Za interpelacijo je sicer potrebna absolutna večina državnega zbora, torej najmanj 46 poslancev. Poslanci so doslej že večkrat zahtevali menjavo predsednika državnega zbora, a menjave nato nikoli niso izglasovali.

Komentarjev 6
  • dragec 08:12 17.november 2014.

    Tvoje pa na DOB

  • dragec 08:10 17.november 2014.

    Pa tudi JJ ne, ti neumni SSdesovec

  • Žurnalček 20:54 21.oktober 2014.

    B.E. Mogoče tale nastop res ni tako porazno boleč za SS , kot TI misliš in nam podajaš z dovoljenjem UREDNIKA ŽURNALA zopet eno izmed vaših ponovnih ONANIRANj v DZ, namesto šah mata vam v eni potezi od poslanca iz ...prikaži večca iz ljudstva !!!Mi DRKALCI na Žurnalu lahko razložite, zakaj je tale ATOMSKI SA LEVA v DZ obšel vašo samozaljubljenost ? No bom pa jaz : http://klip.si/video-udaren-nagovor-violete-tomic-poslancem-sds-v-drzavnem-zboru-7913POLN hurac nam je SS in pleškota . Kolkem ga je poln kurac ? 80 % SLOVENcem in če zdaj ne nehate , se nimamo več kaj pogovarjat !