Slovenija
69 ogledov

Še več kritik glede zakona o tujcih!

prečkanje Anže Petkovšek
Tudi zakonodajo-pravna služba državnega zbora je izrazila pomisleke glede predloga zakona o tujcih, zaradi katerega bi se lahko znašli tudi pred evropskim sodiščem za človekove pravice.

Kritike glede predloga zakona o tujcih, ki ga je notranje ministrstvo, pripravljalo večji del lanskega leta, se nadaljujejo. Tudi mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora ni kaj dosti drugačno.

Uvodoma opozarjajo, da iz gradiva ni razvidno, da bi predlagano besedilo temeljilo na dovolj poglobljeni strokovni analizi, obrazložitev pa se ne opredeljuje do vseh relevantnih ustavnopravnih in mednarodnopravnih vidikov rešitve.

Zakonodajno-pravna služba opozarja tudi na zahtevo po jasnosti in določnosti, ki ji predlagane določbe ne zadostijo: "Ta zahteva zakonodajalca še posebej zavezuje pri poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine." Iz zakona je tako povsem nejasno, na katere kriterije naj bi se vlada oprla pri zapiranju meje. Prav tako ni povsem jasno, ali bi v praksi ranljive skupine, ki jih zakon izvzema, takšne pravice lahko uveljavile. Ne odgovarja tudi na vprašanje, kaj bi se z njimi zgodilo.

Tako kot tudi ostali strokovnjaki je služba opozorila predlagatelje, da je Slovenija podpisnica Ženevske konvencije, ki prepoveduje izgon ali prisilno vrnitev begunca v primeru ogroženosti.

Po neuradnih podatkih STA je o mnenju danes razpravljala tudi vladajoča SMC, in sicer skupaj z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar.

Vlada se s Svetom Evrope o pomoči strokovnjakov še pogovarja

Pomoč pri spremembi zakona nam sicer že dlje časa ponuja generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland, ki je z zaskrbljenostjo zadnjikrat pisal predsedniku vlade minuli teden. Cerar je ob tem navedel, da je vsekakor pripravljen prisluhniti tudi mnenjem predstavnikov Sveta Evrope.

"O vprašanju, ali bo Svet Evrope v Slovenijo poslal strokovnjaka, se še vedno pogovarjamo," pa so nam odgovorili s Sveta Evrope, kjer poudarjajo, da je zanje pomembno, da države članice sprejmejo zakonodajo, ki je skladna z evropsko konvencijo. V nasprotnem primeru državam grozi sojenje pred evropskim sodiščem za človekove pravice, ki je za države zavezujoče in na koncu dneva bodo morale zakonodajo tudi spremeniti.

A nasvete, s katerimi bi lahko spremenili člene, ki kršijo človekove pravice, in bi nam lahko prihranili stroške pred sodiščem za človekove pravice, bi morala vlada sprejeti zelo kmalu, saj je državnemu zboru predlagala nujno obravnavo zakona. Zakon bo tako na vrsti že na parlamentarni seji, ki se začne v ponedeljek.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • izRODEk 07:32 19.januar 2017.

    Prepir ali velikodušno sprejeti brezdomce iz Sirije ali ne prepuščam sleherniku. Bi se pa dregnil ob to, da se premalo ljudi zaveda, da Cerar ne sprejema odločitev sam marveč ob pomoči svetovalcev, kateri navodila prejemajo direktno iz Nemčije. To ni ...prikaži več nobena skrivnost, večja težava je, ker navodila prihajajo tudi iz veleposlaništva ZDA in se vsake toliko med seboj izključujejo.Karkoli se že torej sprejme, ne mislite, da se sprejme v imenu SLO-ljudstva. Sprejema se po navodilih tujca.Tisti, ki misli, da je v Sloveniji samostojen, je bedak.To. To pa je zaskrbljujoče. Da nas vodi novodobni škof Rožman.

  • primoz.g 23:08 18.januar 2017.

    komentatorjim se zavedate da je tako nastal NACIZEM, zdej mogoče kdo HOČE da spet nastane nek NOV, ali se obudi STAR. previdno z objavami. IN ja tud jest nisem glih pristaš da eko begunci uživajo pri nas, ampak ...prikaži več meja med domoljubjem in nacizmom - fašizmom je zelo tanka.

  • RM 23:08 18.januar 2017.

    Kdo je pa ta majster ,ki na vsakemu komentarju prpopa minus?