Svet
171 ogledov

Teden dni počitnic v Grčiji za 50 evrov

Halkidiki Profimedias
Grki ponujajo sedem dni počitnic v maju in juniju na polotoku Halkidiki za 50 evrov. A ne Slovencem, temveč srbskim gostom, ki so sicer zapolnili njihove kapacitete tudi v glavni sezoni.

Hrvaški časnik Slobodna Dalmacija piše, da se zanimanje srbskih turistov za dopust na Hrvaškem letošnjo sezono ni povečalo, saj je Hrvaška za srbske goste predraga. Četudi srbski mediji poročajo, da je interes za Hrvaško letos večji, ker naj bi v preteklosti priljubljene destinacije, kot so Turčija, Egipt ali Tunis, zaradi terorističnih groženj radi zamenjali, v hrvaških agencijah povečanega povpraševanja po poročanju časnika ne opažajo.

Halkidiki | Avtor: Profimedias Profimedias
Kljub temu bo Hrvaško obiskalo kakih 116 tisoč srbskih turistov, kar je približno toliko kot lansko leto. Več jih ne bo, saj se njihove ponudbe cenovno ne morejo primerjati z nizkimi cenami, s katerimi Srbe vabi Grčija.

Na Hrvaškem toliko za eno noč

Slednja recimo Srbom ponuja sedemdnevni dopust v maju juniju na grškem polotoku Halkidiki v bližini Soluna, z avtobusnim prevozom, za zgolj 50 evrov. "Toliko bi v Rovinju, Splitu ali Dubrovniku plačali za eno nočitev v hotelu z manj zvezdicami," ugotavlja Slobodna Dalmacija.

Halkidiki | Avtor: Profimedias Profimedias
Razlog za tako nizko ceno je po poročanju časnika dogovor Grkov s srbskimi agencijami, ki so popolnile kapacitete v juliju in avgustu, da so v predsedzoni, t. j. maja in junija, ponudili brezplačno namestitev. Ob tem se grški turistični delavci nadejajo, da bodo vendarle imeli nekaj zaslužka od tega, ker bodo srbski gostje pri njih trošili.

Hrvaška šele na sedmem mestu

"Na Hrvaškem," piše Slobodna Dalmacija, "bi težko našli takšen aranžma za soliden hotel za enotedenski dopust za ceno, manjšo od 450 evrov."
Na počitnico v tujino vsako leto odpotuje med 800 in milijon državljanov Srbije, več kot polovica jih odide v Grčijo. Po zanimanju Grčiji sledijo Bolgarija, Turčija, Črna Gora, Španija in  Egipt, Hrvaška pa je šele na sedmem mestu. Turčija, Egipt ali Tunizija so zaradi letalskega prevoza dražje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • d 09:13 16.april 2016.

    dlje od sredozemskega morja tvoj nos pogledal ni

  • malonaokoli 10:29 14.april 2016.

    mi nimamo težav...z avtodomom pridemo povsod in najraje na zasebno parcelo prijaznih domačinov, danes tu jutri tam s kolesom na plažo in na tržnico...tam kjer so razmere primerne se zadržimo dlje. Sredozemsko morje je zakon.

  • kingodm 08:17 14.april 2016.

    Bil že 2x z avtom v Grčiji, nikoli problema. Letos spet v Grčijo. Otroci se lahko normalno pogovorjajo v slovenščini, nihče ne gleda grdo, ljudje prijazni, cene nižje kot v HR. Na koncu me vse skupaj pride ceneje kot pa ...prikaži več HR. Morje lepše, toplejše, vreme veš da bo lepo. Ko enkrat pogruntaš da hrvati na polno nategujejo ti ni več za iti tja...