Avto
69 ogledov

Sedež, ki opozarja, da s seboj vozite otroka

Otroški sedež in senzor
1/2
Evenflo
Človeška neumnost lahko posledično vodi tudi k tovrstnim izumom - na trgu se je znašel otroški sedež, ki starše opozarja, da je v njem otrok. S tem bi preprečili nesreče, ko skrbniki v avtu pozabijo svoje otroke.

Težko je razumeti, da nekomu uspe v avtu dobesedno pozabiti otroka, vendar o tem priča tragični primer iz Italije pred časom, ko je raztreseni oče zapeljal mimo vrtca do službe, ob tem pa pozabil, da s seboj prevaža dveletnega sina. V zaklenjenem avtu na parkirišču na žgočem soncu je zaradi posledic vročine malček umrl. Iz ZDA pa prihaja podatek, da tam v povprečju na leto v parkiranih avtih umre 37 otrok. Tudi pri nas je bilo v preteklih tednih že več primerov reševanja "pozabljenih" otrok iz vročih avtomobilov.

Proti temu naj bi se odslej učinkovito borili pri proizvajalcu otroških avtosedežev Evenflo, ki bo vse svoje najbolj prodajane modele po želji opremil s posebnim opozorilnim sistemom.

Sestavljata ga sponka, ki ima vlogo oddajnika in se jo spne vedno, ko se umesti otroka v sedež, ter sprejemnik, ki je hkrati povezan z OBD vtičnico avtomobila, da lahko preverja, če se avto giba ali je ugasnjen.  Če se vozilo ustavi, otrok pa po ugasnitvi vozila obsedi v sedežu, sedež na to skrbnika opozori z glasnim piskom.

Alternativna rešitev: denarnico vedno zadaj

Rešitev je namenjena otroškim sedežem za prevoz dojenčkov ali otrok teže do 18 kilogramov. Še posebej pri sedežih, ki so obrnjeni vzvratno v smeri vožnje, namreč pride prej do nesreče, saj voznik ali voznica s svojega mesta lahko ne vidita spečega ali tihega otroka. V ZDA prek spletne prodaje sistem stane okoli 140 evrov.

Protikataklizmično napravo je sicer mogoče nadomestiti že z malce več pozornosti. Če imate s tem resnično težave, pa uberite rutino, da poleg otroka zadaj vedno dajajte tudi kakšne pomembne predmete, denimo denarnico ali vaš telefon, ki ga med vožnjo tako ali tako ne bi smeli uporabljati. Tako boste ob odhodu iz vozila vedno pogledali še tja zadaj in mogoče le opazili spečo kepico. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.