Slovenija
20 ogledov

Najbolj obremenjen je Šentilj

begunci Saša Despot
Minuli vikend je glede prehoda beguncev skozi državo minil relativno mirno.

Minuli vikend je glede prehoda beguncev skozi državo minil relativno mirno. Na Dobovo so v nedeljo zvečer in danes ponoči s Hrvaške pripeljali trije vlaki z nekaj manj kot 3200 begunci, ki so jih odpeljali v različne centre po državi. Včeraj in ponoči do pete ure zjutraj jih je na mejnem prehodu Dobova skupaj vstopilo več kot 8500.

Dopoldan sta na Dobovo pripeljala še dva vlaka z okoli 2074 begunci. "Na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi policisti opravljajo identifikacijske postopke, tujcem je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba, potem pa z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot proti nastanitvenim centrom v notranjosti države," pojasnjuje Alenka Drenik s PU Novo mesto. "Trenutno je na območju železniške postaje in v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 1200 tujcev."

Čez avstrijsko mejo šele zjutraj

Do 13. ure so policisti na treh vlakih in 28 avtobusih iz Dobove v sprejemne in nastanitvene centre pospremili več kot 4300 beguncev. "Dva vlaka sta odpeljala proti Šentilju, en vlak proti Jesenicam, z avtobusi pa so tujce prepeljali v Lendavo, Gornjo Radgono in Vrhniko," pojasnuje Drenikova.

Najbolj obremenjen je še vedno Šentilj, saj avstrijski organi tudi to noč niso sprejemali beguncev. "Zvečer je iz Dobove v Šentilj prispelo devet avtobusov z 471migranti in ob 0.20 vlak iz Dobove z 1033 migranti," je pojasnil Bojan Kitel s PU Maribor. "Avstrijski varnostni organi tekom noči niso sprejeli nobenega migranta, do 13. pa so jih sprejeli 2100." Trenutno je v nastanitvenem centru v Šentilju 3477 oseb, sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju pa sta prazna.

Okoli 600 beguncev je avstrijsko mejo zjutraj prestopilo na Jesenicah.

Komentarjev 4
  • h3o 13:50 02.november 2015.

    neznajo reči NE..prav- to kar ste volili to imate (imamo)

  • valerijakregar 11:09 02.november 2015.

    ta realna animacija o beguncih na poti govori o tem, da begunski krizi ni videti konca :http://www.lucify.com/the-flow-towards-europe/

  • Avatar skeptik
    skeptik 09:36 02.november 2015.

    Pri nas se kaos spet izkorišča za nabiranje političnih točk, za razkol že tako razklanega naroda, za nepotrebne referendume in vzpon mirovniških gibanj. Če slovensko vojsko pošljemo na mirovne operacije v tujino smo hlapci Nata, če jih aktiviramo doma gre ...prikaži več za militarizacijo...... Radio Študent in ostala pacifistična sodrga s toplega kavča meša štrene. Pojdite na teren in policijo vprašajte, ali jim pride prav pomoč vojske.