Avto
171 ogledov

Zagreb uvaja delitev avtomobilov

Zagrb Profimedias
Na Hrvaškem bodo naslednjo pomlad dobili storitev delitve avtomobilov, ki je v svetu bolj znana kot "car sharing". V okviru projekta Spin City bo prvih 30 avtomobilov za skupno uporabo najprej na voljo na zagrebških ulicah.

Projekt so predstavili na dan brez avtomobilov v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Kot so napovedali, bodo spomladi v različnih delih Zagreba razporediti deset električnih avtomobilov in 20 na klasični pogon.

Za prvo uporabo se bodo morali državljani registrirati na spletni strani Spin City, nato pa bodo potrebovali le vozniško dovoljenje in pametni telefon. Vsi uporabniki bodo namreč dobili aktivacijsko kodo za aplikacijo, s pametnim telefonom pa bodo locirali najbližji avtomobil in ga tudi odklenili.

Brezplačne minute

Uporabljali ga bodo lahko v skladu s svojimi željami in potrebami, za vsako minuto pa bodo plačali 2,62 kune ali 34,5 centa, poroča STA. Za registracijo bo treba plačati 150 kun (19,75 centa), pri čemer bodo uporabniki dobili 50 minut vožnje. Če bodo natočili gorivo ali avtomobil napolnili z elektriko, bodo dobili dodatne brezplačne minute.

Direktor podjetja Urban Mobility, ki bo ponudilo storitev Spin City, Matija Krznar je dejal, da omogoča delitev avtomobilov uresničitev ekonomije delitve s sodobno zeleno ekonomijo ob uporabi sodobnih tehnologij.

Prepričani so, da bodo z najemom vozil za določen čas izboljšali kakovost življenja v mestu. Uporabniki jih bodo lahko peljali 15 minut do kina ali pet minut do trgovine in jih pustili, kjer jim ustreza, je pojasnil Krznar. V avtomobilih bodo sedeži za otroke in posebne rjuhe za prevoz hišnih ljubljenčkov.

Avtomobil na dan zamenja 40 voznikov

Kot je dodal Krznar, so v zahodnoevropskih mestih delitev avtomobilov sprejeli kot alternativo lastnini nad osebnim vozilom, ker nimajo stroškov, kot so registracija, vzdrževanje, zavarovanje in davek. V Nemčiji imajo denimo več kot 750.000 uporabnikov, posamezni avtomobil pa dnevno spremeni tudi do 40 voznikov.

Izkušnje kažejo, da eno vozilo iz storitve delitve avtomobilov nadomešča deset vozil v zasebni lasti. Storitev ima posledično tudi pozitiven vpliv na okolje, ker se znižuje prometna obremenitev in potreba po parkirnem prostoru, pa tudi onesnaženje zraka, je Spin City zapisal v sporočilu za javnost.

V Zagrebu je približno 40 odstotkov gospodinjstev brez avtomobilov, vendar občasno potrebujejo vozila. Na teh podatkih temelji tudi poslovna poteza Spin Citiyja, ki je v tehnološke rešitve projekta vložilo 2,2 milijona kun (290.000 evrov).

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:51 28.september 2015.

    Seveda Jankovič o tem še ne razmišlja?

  • Avatar care
    care 11:08 28.september 2015.

    http://svet24.si/clanek/novice/IT/534262b6f292b/httpswwwyoutubecomwatchvitt5rfhphe4

  • puys 09:28 28.september 2015.

    Ga lahko sam očistiš in dobiš 20 min free vožnje :P