Slovenija
15 ogledov

Prvi tovornjaki, prve težave

Policisti Nik Rovan
Stavko javnega sektorja se je v policiji začela ob 6. uri, kjer vse poteka bolj počasi, je povedala njihova tiskovna predstavnica. Kot nam je zaupal naš vir, pa se bodo težave na mejnih prehodih začele, ko jih bodo začeli prehajati tovornjaki. Gasilci so nad pogajanji razočarani, minister Vizjak pa naj bi jim rekel, "naj kar stavkajo". Stavki se je do okrog 11.20 pridružilo skoraj 41.286 javnih uslužbencev, ne stavka pa jih nekaj 7.129.

Policisti so dan stavke začeli tako, da so na enotah najprej razdelili navodila, kako naj poteka delo. "Predvsem policisti v Ljubljani oziroma v večjih mestih, kjer se pripravljajo shodi, bodo verjetno imeli malo več dela. Če se bo shodov udeležilo več ljudi, kot jih je prijavil organizator, bodo shodi varovani, pač glede na oceno varnosti," nam je pojasnila njihova tiskovna predstavnica Monika Golob. Za zdaj ni nikakršnih posebnosti, nam pa bodo ostalo podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci.

Čakalnih dob na mejnih prehodih ni ali pa so kratke

Kot so nam pojasnili na mejnem prehodu Dragonja, je čakalna doba pet minut. Delo je upočasnjeno, cariniki pa tiste, ki mejo prečkajo, podrobno pregledujejo, so povedali. Za zdaj kakšnih nepravilnosti zaradi natančnejše obravnave niso zabeležili.

Na mejnem prehodu Sočerga je prometa malo, kot so nam pojasnili, predvidevajo, da so ljudje obveščeni o stavki in mej ne prehajajo. Povečan promet sicer pričakujejo popoldne.

Pred Luko Koper gneče zaradi stavke carinikov ni. Kot pravi Sebstjan Šik iz Luke Koper je stanje še bolj mirno kot običajno.
Sicer pa je bilo tam včeraj popoldne nekoliko več tovornjakov kot običajno, zato Šik ocenjuje, da so nekateri namenoma pohiteli in pripeljali ocariniti blago za pretovor prej in/ali pa se zdaj izogibajo, da bi se nabirale kolone tovornjakov in se do Kopra sploh niso pripeljali. Več bo znanega zgodaj popoldne, ko bo slika današnjega dne popolnejša.

"Vi kar stavkajte!"

Gasilci bodo stavkali do polnoči, kot je povedal predstavnik Sindikata policijskih gasilcev Aleksander Ogrizek. Dotaknil se je včerajšnjih pogajal: "Bili smo razočarani! Govorijo eno, delajo drugo. Vsak bi nekaj zgubil," je še povedal, "a nekaj bi le prišparali". Že včeraj dopoldne so se pogovarjali z Vizjakom, ki pa ni bil pooblaščen za plače. "V bistvu sploh ne vem, zakaj je bil tam," se sprašuje Ogrizek. Naj pa bi jim Vizjak rekel: "Vi kar stavkajte!"

"Življenja ne smejo biti ogrožena!" še opozarja Ogrizek, zato gasilci stavkajo tako, da nimajo izobraževanj ali podobnih dejavnosti. Za današnje hokejsko prvenstvo v Ljubljani, za kar požarno stražo sicer izvajajo ljubljanski poklicni gasilci, so organizatorji tokrat angažirali prostovoljce, kar pa naj bi bilo proti pravilom mednarodne zveze. S Hokejske zveze Slovenije zagotavljajo, da bodo dogodek gotovo varovali poklicni gasilci.

 

Komentarjev 20
  • Veteran 13:20 20.april 2012.

    Niste vsi za en koš, vendar nezadovoljni so ravno tisti, ki so za v koš. O "brezpogojni ljubezni" razlagaj otrokom.

  • Veteran 13:17 20.april 2012.

    Meni je že doma gorelo, vendar gasilcev ni bilo od nikoder, ker so bili v tistem času na veselici in seveda tudi naliti, toliko o vrednotah in delovanju gasilcev.

  • raviotar 13:43 18.april 2012.

    Se absolutno strinjam, da ni mogoče dajati vseh v isti koš. In se absolutno strinjam, da morajo biti ljudje za svoje delo tudi pošteno plačani - ali v javni upravi ali v gospodarstvu. Zato tudi menim, da so ti ukrepi, ...prikaži več ki jih vlada uveljavlja zgrešeni. Namreč, glavno vodilo upravičenosti obstoja nekoga v neki službi je samo in edino UČINKOVITOST. Torej, kar se mene tiče, bi bilo potrebno odstraniti neučinkovite, učinkovitim pa zaradi mene tudi dvigniti plačo za kak cekin. In na žalost, neučinkovitih je precej več, kot pa učinkovitih - začenši pri ministrstvih in DZ, DURSU, DARSU, SŽ (vse svetovalce od svetovalcev postaviti na cesto) - da ne bo pomote, govorim o kao višjem kadru, ki ni dokazal še upravičenosti stroška z njim. Zakar smo pa pravzaprav vsi po malem krivi, ko se to dogaja v našem delovnem okolju, ker pač takšno stanje dovoljujemo! Saj vem, da špecanje ni lepa lastnost, ampak ko pa opravljaš 3 šihte hkrati, un ki bi v bistvu moral delati enega od teh 3-eh šihtov, se pa cele d