Svet
169 ogledov

Skupina Sircev skupinsko posilila dve najstnici

Žurnal24 main
Na jugu Nemčije naj bi skupina štirih Sircev na silvestrovo posilila 14 in 15-letni deklici. Tri napadalce je policija že aretirala, enega še iščejo. Nemška policija je razkrila tudi poreklo nekaterih ostalih napadalcev na silvestrsko noč, med njimi je tudi en srbski državljan.

Tožilec je sporočil, da so posiljevalci v kraju Friedlingen dekleti več ur zadrževali v stanovanju 21-letnega posiljevalca, kjer naj bi skupaj z dekleti praznovali novo leto. Druga dva napadalca sta stara le 14 let, četrti posiljevalec, ki naj bi bil star 15 let, je še na prostosti. 

Čeprav so storilci v priporu že nekaj dni, je novica o dogodku v javnost prišla šele sinoči. Nihče od njih ni prosilec za azil, 21-letnik in njegov brat sta že dlje časa nemška rezidenta, 14-letnika pa živita na Nizozemskem oziroma v Švici. 

Na ženske prežali tudi pred nočnimi klubi

Nemški policist. | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Tožilci poudarjajo, da primer ni povezan z množičnim spolnim napadom na ženske, ki se je na silvestrovo zgodil v Koelnu in drugih nemških mestih. Več kot 120 žensk je policiji prijavilo spolni napad, podobne incidente pa so zabeležili tudi v drugih nemških mestih – v Hamburgu je denimo policija prejela več kot 50 prijav. 

Nemška zvezna policija je danes uradno potrdila, da je v Koelnu na silvestrovo uradno zabeležila 32 kaznivih dejanj, povezanih s spolnim nasiljem, krajami in povzročitvijo telesnih poškodb ter identificirala 31 storilcev, od katerih so skoraj vsi tujci; dve tretjini je migrantov, ki so v Nemčiji v postopku pridobivanja azila. 

"Med osumljenci je devet Alžircev, osem Maročanov, pet Irancev, štirje Sirci, ter po en Iračan, Američan in Srb. Med napadalci sta tudi dva Nemca," je danes sporočilo nemško notranje ministrstvo. Številke se nanašajo le na prijetja znotraj glavne železniške postaje, za katero je odgovorna zvezna in ne lokalna policija.

Priče so povedale, da so moški prežali na ženske pred nočnimi klubi. "Bila sem sama, naenkrat se me je začela skupina moških podajati med sabo," je ena od žrtev povedala za nemško revijo Spiegel in dodala: "Poskušala sem jih odriniti in kričati, a ko sem se znebila ene roke, je prišla druga. Počutila sem se nemočno." 

Napadi po številnih nemških mestih, pa tudi v Avstriji in Švici 

Enajst žensk je spolno nadlegovanje prijavilo v Düsseldorfu – dogodek je bil zelo podoben tistemu, ki sta se zgodila v Kölnu in Hamburgu. 

Tudi iz Frankfurta poročajo, da preiskujejo sedem prijav spolnega napada, tudi primer v katerem je tri ženske obkrožila skupina desetih moških, piše britanski Telegraph. 

O podobnih zločinih poročajo tudi iz Stuttgarta in Bielefelda na zahodu Nemčije. 


PREBERITE TUDI:

Kot kaže je bil izbruh nasilja precej bolj resen, kot se je sprva mislilo. Policija je namreč zapisala, da so v nekem trenutku predvideli tudi smrtne žrtve. 

Če informacije držijo, bi lahko imele posledice za vlado Angele Merkel, ki se zdaj sooča tudi s političnimi posledicami napada. Njeni ministri medtem zatrjujejo, da prosilci za azil niso bili vpleteni v nasilje. 

Policija je poostrila varnostne ukrepe okoli stavbe kanclerjevega urada. (Foto:  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
A po poročanju Speigla naj bi eden od napadalcev policistom dejal: "Sirec sem. Z menoj morate ravnati lepo. Gospa Merkel me je povabila." 

Drugi naj bi dovoljenje za bivaje pred policistom raztrgal in mu dejal: "Nič mi ne morete, novega lahko dobim že jutri."

Neobičajno visoko raven spolnega nasilja na silvestrovo tudi na Finskem

Po nemški, avstrijski in švicarski policiji se je sedaj oglasila še finska in sporočila, da so tudi v Helsinkih na silvestrovo zaznali neobičajno visoko raven spolnega nadlegovanja.

Finski policisti so prejeli namige, da skupine prosilcev za azil načrtujejo, kako se bodo na najdaljšo noč v letu lotili žensk.

Namestnik vodje helsinške policije Ilkka Koskimaki je povedal, da toliko nadlegovanja kot ob tokratnem silvestrovanju v Helsinkih še niso zabeležili. "To je v Helsinkih povsem nov fenomen," je dejal.

Policija je aretirala storilca, ki je s streli umoril najmanj štiri ljudi. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Varnostniki, ki so za silvestrovo pomagali skrbeti za varnost na ulicah, so policistom povedali, da je bilo veliko spolnega nadlegovanja predvsem na osrednjem trgu v prestolnici, kjer se je na zabavi zbralo okoli 20.000 ljudi. Do treh napadov naj bi prišlo še na glavni železniški postaji, kjer se je zbralo kakih tisoč prosilcev za azil, večinoma Iračanov. Osumljence so prijeli.

Policija je bila na dogodke pripravljena, dobili so namig

Finska policija sicer ni bila povsem nepripravljena na te dogodke. Že pred koncem leta so namreč prejeli namige, da pribežniki načrtujejo napade - kakršni so nato dejansko sledili ne le v Helsinkih, ampak tudi v Kölnu in nekaterih drugih nemških mestih, pa tudi v Avstriji, Švici in morda še kakšni državi. 

Finski policisti so bili zato za silvestrovo v visoki pripravljenosti. Že pred silvestrovim so v nekem azilnem centru tudi pridržali šest Iračanov zaradi "javnega vzpodbujanja h kriminalnemu ravnanju"; izpustili so jih nato 2. januarja.

Povezav med napadi v Helsinkih in Kölnu policija zaenkrat ni odkrila, je še povedal Koskimaki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • puelasedulaest 15:12 10.januar 2016.

    Če se bo vse to dogajalo pri nas, bo kriva naša vlada, Makarovička, Mesečnik in Juri!!

  • puelasedulaest 15:10 10.januar 2016.

    A ti pa ne bi tulila, ker je v muslimanskih državah posiljeno in pohabljeno na sto tisoče žensk?? Trebalo bi te poslati tja vsaj za eno leto!!

  • puelasedulaest 15:08 10.januar 2016.

    Ja, tam je vedno kriva ženska (pač plemensko-verska primitivnost na višku)! Pa še upajo trditi, da je ženska pokrita z burko srečna!!!??? Muslimani so vzgojeni tako in mi teh nekaj rodov ne moremo spremeniti, sebi pa res lahko naredimo pekel.