Svet
87 ogledov

Ženske reševal pred spolnimi napadi v Kölnu

Spolna nadlegovanja v Kölnu EPA
Nemški mediji so te dni polni vsebin, ki izhajajo iz spolnih napadov na ženske v več nemških mestih, do katerih je prišlo na silvestrski večer.

Kot smo že poročali, je do največ napadov na ženske s strani emigrantov prišlo v Kölnu, kjer je med drugim v pomoč ženskam priskočil tudi varnostnik hotela Excelsior v tem mestu.

Gre za Hrvata Ivana Jurčevića, ki ga nemški mediji danes predstavljajo kot junaka tistega večera. Pogumno se je zoperstavil množici moških, ki so pred hotelom nadlegovali tamkajšnje goste; od moških so terjali cigarete, ženske pa spolno nadlegovali.

Ivan Jurčević | Avtor: Youtube Youtube
"Prišli so s pivom in steklenicami žganih pijač. V bližini hotela jih je bilo v danem trenutku okrog tisoč," je Jurčević povedal za nemški portal t-online. Opisal je, da sta do njega okrog 22. ure pritekli dve dekleti in ga prosili za pomoč. Sledili so jima napadalci, ki so začeli groziti tudi hrvaškemu varnostniku hotela v Kölnu.

198 centimetrov visoki in 130 kilogramov težki varnostnik se je tudi zahvaljujoč svojemu znanju borilnih veščin lahko ubranil. Za nemške medije je povedal, da je enega izmed napadalcev na ženske brcnil, da je "odletel nekaj metrov stran". Ko se je umaknil v hotel, so mu napadalci grozili s smrtjo.

"Bilo je grozno!"

Ena izmed napadenih žensk je med drugim za omenjeni portal povedala grozljivo izkušnjo, v kateri je opisala, da je bilo moških napadalcev več sto. "Obkrožili so nas in nas začeli spolno nadlegovati. Bilo je grozno," je povedala napadena, ki je podala prijavo na policiji.

Notranji minister pokrajine Ralf Jaeger je pri tem napovedal, da bo policija podrobno preučila čisto vsak primer posebaj in da bo v prihodnje poostrila varnost in povečala svojo prisotnost na izpostavljenih mestih.

 

Begunce, ki bodo kršili zakon, bodo izgnali

Prvi mož pravosodja te nemške pokrajine Heiko Maas pa je medtem napovedal kaznovanje vseh storilcev kaznivih dejanj spolnih napadov in pri tem včeraj poudaril, da ti masovni napadi "niso slučajnost, pač pa koordinirana akcija."

"Kdor misli, da se lahko pri nas postavi nad zakon, bo kaznovan brez ozira na to, od kod prihaja," je za nemške medijie povedal minister, ki sicer prihaja iz socialdemokratske stranke SPD.

Dodal je, da bodo prosilci za azil, ki so v postopku in bodo storili kaznjivo dejanje, za katerega je zahtevana več kot enoletna zaporna kazen, nemudoma izgnani. "Take kazni so pri spolnih deliktih gotovo mogoče," je poudaril Maas.

Dodal je, da je "precizna rekonstrukcija" in kaznovanje storilcev kaznjivih dejanj v letošnji novoletni noči "naloga najvišjih prioritet". "To dolgujemo žrtvam," je zaključil za Funke.

PREBERITE TUDI:

1,1 milijona prosilcev za azil

V Nemčiji, največjem evropskem gospodarstvu, je bilo lani registriranih 428.468 sirskih prebežnikov, kot druga največja skupina jim sledijo Afganistanci, ki jih je bilo 154.046. Sledijo jim Iračani, saj jih je lani v Nemčijo prišlo 122.000. Četrta in peta največja skupina prihajata iz Albanije in Kosova, piše nemška tiskovna agencija dpa. A končnih uradnih številk o migrantskih prihodih za leto 2015 še ni.

"Ta velik priliv nas je soočil z največjimi izzivi od konca druge svetovne vojne," je ob predstavitvi podatkov o migracijah povedal nemški notranji minister Thomas de Maiziere in poudaril, da se vlada trudi znatno zmanjšati število novih prihodov. Minister je še opozoril, da je treba razlikovati prosilce za azil, ekonomske migrante, priseljevanje družin in migracije znotraj EU.

Komentarjev 12
  • principiumnovum 23:05 08.januar 2016.

    Pravkar sem na Štajerskem in izjavljam, da: Še sreča, da je bil tam ta pogumen Hrvat, da je pomagal nemočnim ženskam, ko so jih zlikovci spolno nadlegovali. Kakšen posran slovencl bi se sigurno skril, ali pa se pretvarjal, da je ...prikaži več tudi sam musliman ter se pridružil posiljevalcem. Si kar predstavljam, kako bi se kakšen posran slovencl zgovarjal na astmo, platfus, ugovor vest in kaj še jaz vem kakšne razloge vse, da mu ja ne bi bilo potrebno se izpostaviti in pomagati ženskam. Res smo ena žalost on naroda. Tej naši moški še za v slovensko vojsko niso, kaj šele za kaj bolj resnega.

  • endrug 13:20 08.januar 2016.

    Sem že videl, kako so se Hrvati poskrili, ko so Slovenci morali posredovati.Drugač pa pojdi na Štajersko in ponovi to tvojo trditev (če si upaš).

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:25 07.januar 2016.

    "Begunce, ki bodo kršili zakon, bodo izgnali"Edino pravilno.Tist ki se noče prilagodit okolju v katerega je prišel nima kej tam delat. Enako v Sloveniji.Sem za to da se pomaga ampak samo tistim ki imajo spoštljiv odnos do ...prikaži večo države v katero so prišli. Teli kekci tle nimajo kej delat.