Slovenija
16 ogledov

"Šlo je za jasen izpad šovinizma"

razno 07.04.14. ecosy razno 07.04.14. ecosy
Mladi evropski socialisti o grožnjah šefa Mladega foruma: Če jih Slovenci zanikajo, je to težava.

"Dogodki, opisani v pismu, so se zgodili. Bolj jasen ne morem biti," je odločen Thomas Maes, generalni sekretar združenja mladih evropskih socialistov (Ecosy). Trdijo, da je Jan Škoberne, šef podmladka SD, na poletnem kampu pred letom in pol grozil vodstvu Ecosyja, zavestno žalil ženske in istospolno usmerjene ter vztrajal, da morajo pobudo v razpravah spet prevzeti moški. Pismo z opisom dogodkov je vodstvo Ecosyja poslalo vodstvu SD, kjer pa o njem pravijo, da je šlo za manipulacijo, ki je bila takrat namenjena predkongresnemu boju znotraj Mladega foruma.

"Z vsebino pisma in incidentom sem bila dobro seznanjena. Nesporazum z Mladim forumom smo razčistili," trdi Tanja Fajon, evropska poslanka iz vrst SD. Tudi nanjo je namreč vodstvo Ecosyja naslovilo pismo. "Mladi forum in mladi evropski socialisti zgledno sodelujejo naprej," zagotavlja Fajonova, ki obenem poudarja, da je borka za zagotavljanje, spodbujanje in krepitev pravic žensk ter enakosti med spoloma.

"Šlo je za provokacijo"

A v Ecosyju sodelovanje opisujejo z drugačnimi besedami. "Čeprav s Slovenci pogosto komuniciramo, od incidenta s posamezniki, ki smo jih odstranili iz kampa, nismo imeli stikov. Če slovenska stran zanika, da se je incident zgodil, je to težava. Mi smo poslali pismo, in kolikor vem, se je s tem zgodba končala. Incident je na slovenski strani minil brez posledic," nam je v telefonskem pogovoru povedal Maes.

"Mislili smo, da bodo ljudje to metodološko provokacijo dojeli kot željo po razpravi o tem, kaj se zgodi, če je ena skupina iz razprave izključena. Namen je bil namreč pokazati nujnost vključujočih politik," je vsebino pisma komentiral Škoberne. Maes pa je odgovoril: "To je zelo nenavaden opis dogodkov. Zelo jasno je bilo, da je šlo za incident seksistične in šovinistične narave."

Komentarjev 2
  • dragec 15:30 16.april 2014.

    Bravo mladi v CD, jebeš te mlade evropske pederčke

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:37 16.april 2014.

    "Incident je na slovenski strani minil brez posledic"Dobrodošli v Sloveniji, kjer se nobenmu nestrpnežu ali lumpu nič ne zgodi. V najboljšem primeru se ga omeni v medijih in postavi na manj izpostavljen ampak še vedno odlično plačan priviligiran ...prikaži več položaj (o čemer po navadi mediji ne poročajo ker ni več novica IN).