Šport
39 ogledov

Slovenci boljši od prvakov svetovne lige

odbojka Anže Petkovšek
Slovenski odbojkarji se z zmagama nad velesilama Srbijo in Francijo ter s porazom z Nemčijo vračajo s pripravljalnega turnirja v Ludwigsburgu. Na zadnji tekmi so s 3:1 (24, 22, -20, 20) odpravili Francoze, sicer zmagovalce letošnje svetovne lige.

Slovenski odbojkarji so proti Francozom dobili zelo izenačen prvi niz. Ekipi sta se nakajkrat izmenjali v vodstvu, rezultat pa je bil tudi večkrat izenačen, nazadnje pri rezultatu 24:24. Slovenci pred tem niso izkoristili prve zaključne žoge, uspešnejši pa so bili po drugi, ko je na servis Dejana Vinčića v napadu grešil Earvin Ngapeth in Slovencem poklonil točko za zmago s 26:24.

V drugem nizu so bili Slovenci večino časa korak pred tekmeci, povedli pa so že s 14:11, po dobrem začetnem udarcu Tineta Urnauta pa tudi z 18:15. Sledila je še večja prednost pri 20:16, a so se Francozi prebudili in prišli le do točke zaostanka (22:21). Za pomembno točko Slovenije je nato poskrbel Urnaut (23:21), zaključno žogo pa je z blokom priigral Danijel Koncilja. Niz v korist Slovenije je z novo točko zaključil Unraut.

V tretjem nizu je Andrea Giani priložnost ponudil še nekaterim igralcem s klopi, postavo pa je nekoliko premešal tudi francoski strateg. Galski petelini so bili boljši, ob drugem tehničnem odmoru pa so imeli tri točke prednosti (16:13), ki so jih z dobrimi servisi in igro v bloku še nadgradili do 19:13. Niz je bil pravzaprav že odločen, Francozi pa so izkoristili šele tretjo zaključno žogo za 25:20.

Slovenski selektor Andrea Giani je tudi v četrtem nizu priložnost za dokazovanje namenil igralcem, ki so začeli tretji niz. Slovenci so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo 8:6, na drugega s 16:13, a so jih zmagovalci svetovne lige ujeli pri 18:18. Vinčić je nato uspešno blokiral za vodstvo z 19:18, sledili pa sta še dve zaporedni napaki francoskih odbojkarjev v napadu. Slovenska četa je povedla s 23:19, prestižno zmago pa ji je prinesel kar Julien Lynell, ki je bil nenatančen pri servisu.

"Za nami so tri močne tekme proti zares uglednim tekmecem. S končnim izkupičkom, z dvema zmagama in porazom sem lahko zadovoljen, predvsem pa sem vesel, da smo dokazali, da lahko zelo dobro igramo tudi proti ekipam, ki že vrsto let igrajo na najvišji ravni in ki imajo v svojih ekipah praktično same vrhunske igralce. Za nami je dober turnir, na katerem nam je bolj ali manj uspelo igrati po sistemu, kakršnega gojimo v tej ekipi, igralci so igrali disciplinirano in tudi pristop na vseh treh tekmah je bil takšen, kakršnega od njih zahtevam. Naša ekipa iz tekme v tekmo raste in danes so prav vsi igralci, ki so stopili na igrišče dokazali, da so kakovostni in da imamo tudi mi na voljo dovolj dolgo klop. Skratka, zelo sem zadovoljen s tem, kar smo prikazali tukaj v Nemčiji," je po tekmi dejal selektor Giani.

"Dokazali smo, da se lahko kosamo tudi z najboljšimi ekipami, ki sodijo v sam svetovni vrh. Premagali smo tako zmagovalce svetovne lige, Francoze, kot finaliste zaključnega turnirja, Srbe. Tudi z Nemci smo se ves čas enakovredno kosali, le v samih končnicah nizov morda nismo bili dovolj zbrani. Ta turnir je bil za nas zelo pozitivna izkušnja, ki nam bo dala še dodaten zagon na zaključnih pripravah na evropsko prvenstvo. Ne smemo popuščati, še vedno moramo vsak trening opraviti na najvišji ravni, slediti našim ciljem ter evropsko prvenstvo odigrati tako, kot smo načrtovali," pa je menil Klemen Čebulj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.