Šport
87 ogledov

Spektakel v Stožicah pripadel Braziliji

odbojka
1/12
Anže Petkovšek
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izgubila prvo pripravljalno tekmo za evropsko prvenstvo. Na spektaklu, ki si ga je v dvorani Stožice ogledalo 5000 gledalcev, jih je s 3:1 (-24, 19, 20, 17) premagala svetovna velesila Brazilija.

Trikratni svetovni in dvakratni olimpijski prvaki so bili boljši tekmec, a Slovencev niso nadigrali, kot so zaradi ugleda reprezentanc nekateri pričakovali. Prvi niz je šel celo v roke precej nižjih Slovencev, ki so tekmo začeli v standardni postavi, z igralci, ki so nosili največje breme pri skupni zmagi v evropski ligi. V ekipo se je tudi vrnil Danijel Koncilja, Dolenjec ima tudi veliko zaslug, da je njegova ekipa dobila prvi niz. Po zaostanku 17:20 mu je uspelo nekaj odličnih servisov, ko pa ga je posnemal Mitja Gasparini, se je rezultat obrnil v slovensko korist. Niz je z asom končal Dejan Vinčić.

V prvem nizu sta obe ekipi storili kar precej nenavadnih napak, kar pa za pripravljalno obdobje ni nič čudnega in zaskrbljujočega. Toda v nadaljevanju so Brazilci število napak zmanjšali, Slovenci pa še povečali, predvsem je škripalo v napadu. Posledica tega je bila, da so drugi niz gosti gladko dobili.

Kazalo je, da bodo gladko dobili tudi tretjega, a Slovenci so se zbrali, po začetnem zaostanku povedli z 11:10, izenačeno je bilo še na 16. točki, nato pa gostujoči zvezdniki uveljavili kakovostno premoč in prišli do vodstva z 2:1. V četrtem je v slovenski vrsti na mestu organizatorja igre Vinčića zamenjal Gregor Ropret (poleg njega je od igralcev s klopi priložnost za igro dobil le še Alen Šket), a to ni pomagalo, da bi gostitelji lahko zaustavili nalet tekmecev, ki so prišli do pričakovane zmage.

Izjave po tekmi:

Ricardo Lucarelli, reprezentant Brazilije: "V prvem nizu smo naredili veliko napak pri začetnem udarcu, igra pa nam ni stekla tudi v obrambi. V drugem in tretjem nizu smo bolje servirali, uspelo nam je držati žogo v igri. Začeli smo dobro blokirati, tudi v protinapadih nismo imel težav. Vsekakor pa je bil ključ do današnje zmage dober začetni udarec. Bi pa pohvalil Slovence za dober odpor, ki so nam ga nudili skozi skoraj celotno srečanje, povedal pa bi tudi, da so nas tukaj vsi zelo lepo sprejeli in tudi gledalcem se je videlo, da imajo radi odbojko in jo tudi sicer spremljajo. Danes sem zares užival."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Zelo sem vesel, da se je taka dvorana kot so Stožice tudi na odbojkarski tekmi tako napolnila. Vesel sem tudi, da smo dokazali, da se lahko kosamo tudi z eno najboljših reprezentanc na svetu. Skozi tekmo so nam nekoliko pošle moči, Brazilcem pa se pozna, da so v dobri formi, da imajo za sabo tekme na vrhunski ravni in da držijo tekmovalni ritem. Je bilo pa užitek igrati in to je bil res pravi spektakel."

Andrea Giani, trener Slovenije: "Za sabo imamo le dober teden treninga in povsem jasno je, da še nismo pripravljeni na tako tekmo. Vseeno pa sem si zelo želel, da dobimo priložnost, da zaigramo proti tako kakovostni ekipi, kot je Brazilija. In takih priložnosti bo še več. S prvim nizom sem zelo zadovoljen, nato pa je pričakovano do izraza prišla njihova kakovost. Z dobrimi servisi so nas prisilili v napake, a smo jim kljub temu večino tekme lahko sledili. Pozna se, da ne igramo tekem na taki ravni, proti takim nasprotnikom. A tudi to še pride. Skratka, zadovoljen sem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.