Šport > Košarka
24 ogledov

Slovenci ostali brez četrtfinala

Zoran Dragić EPA
Slovenski košarkarji so v dvoboju z Latvijci zasluženo izgubili in tako ostali brez zastavljenega cilja - uvrstitve med osem. Naslednje leto bodo Slovenci lahko počivali, saj je že konec upanja tudi na uvrstitev v Rio.

"Latvija je bila morda edina ekipa izmed vseh v Rigi z desetimi igralci v rotaciji, a brez klasičnega centra v igri po globini, to vlogo ima Rolands Freimanis. Ima tri zelo dobre strelce - Dairisa Bertansa, Janisa Blumsa in Kristapsa Janicenoksa, motor ekipe pa je Janis Strelnieks, ki višek dela s hitro in dobro pick'n'roll igro ter dobro razigrava soigralce. Zelo pomembno bo, da jim omejimo pick'n'roll, saj branilci dobro sodelujejo z višjimi igralci," je načrt za zmago nad Latvijci razložil trener Aleksander Sekulić, ki si je v Rigi ogledoval možne tekmece Slovenije v osmini finala.

"Srečanje z Latvijo je takega pomena, da bomo hitro pozabili na utrujenost ali kakšne druge dejavnike. Ko bodo stopili na parket, bodo fantje zagotovo pravi," je bil pred prvo izločilno tekmo na EuroBasketu prepričan Jure Zdovc. Njegova ekipa je v pripravljalnem obdobju sicer klonila v gosteh proti Latviji, a od takrat precej dvignila nivo svoje igre. "Latvijo dobro poznamo že z avgustovskega turnirja, ko nosilci latvijske igre niso igrali, a so nas vseeno premagali, tako, da bo potrebno v tekmo stopiti maksimalno angažirano. Mislim, da bo jutrišnja tekma povsem drugačna, Latvijci ne bodo imeli prednosti domačega igrišča, pa tudi ekipi sta drugačni," pa je menil Uroš Slokar.

Latvijci so po pričakovanjih tekmo odprli z meti za tri točke, hitro so sprožili trikrat, Slovenija pa je nekoliko več igrala pod koš. Latvija je sicer povedla s 5:2, a so nato slovenski košarkarkarji z boljšo obrambo prišli do nekaj žog in prišli do vodstva z 9:7. Kasneje sta meta za tri točke zgrešila Jure Balažić in Jaka Klobučar, uspešnejši pa je bil na začetju dvoboja strelsko razpoloženi Zoran Dragić. Slovenci so imeli težave ob hitri conski obrambi Latvije, vseeno pa je Dragić s svojo osmo točko Slovenijo popeljal v vodstvo, Jaka Blažič pa je poskrbel za 18:15. V drugo četrtino sta ekipi vstopili poravnani po trojki Janisa Strlnieksa (20:20).

Za novo vodstvo je s trojko poskrbel Miha Zupan. Slovenija je bila še naprej kar uspešna v napadu, v obrambi pa svoje prepoznavne agresivne igre ni uspela razviti. Po skoku v napadu so Latvijci prišli celo do štirih točk prednosti (29:33), nato pa so zadeli še trojko. Na srečo je takoj z enako mero odgovoril Klobučar, svojo prvo trojko pa je dodal še Klemen Prepelič. A Latvijci so še naprej zadevali, Zdovc pa je bil pri 35:40 znova prisiljen vzeti minuto odmora. Po njej je pet točk zapored dosegel Balažić, ki mu prej met ni stekel. Kljub dokaj dobri obrambi so Latvijci znova dosegli koš v zadnjem napadu.

Slovenski košarkarji so bili premalo agresivni tudi v napadu, do polčasa niso izvajali niti enega prostega meta. Razliko v korist Latvijcev je prinesel predvsem met, ki so ga imeli 62-odstotnega, Slovenija je zadela 47 odstotkov metov.

Tudi drugi polčas se ni začel najboljše za Slovence, Latvija ga je odprla s 4:0 in pobegnila na šest točk prednosti. Ob polovici druge četrtine je razlika ostajala enaka. Balažiću še naprej ni šel met, popravila pa se je nekoliko igra v obrambi. A tudi Latvijci so bili uspešni pod svojim obročem, Slovenci so težko prihajali do točk. Kako nervozni so Slovenci je dobro pokazala poteza Zupana, ki je dve minute in pol pred koncem tretje četrtine zgrešil lahek 'zicer'. Vendar je met padel tudi slovenskemu tekmecu, Blažič pa je Slovenijo približal na točko zaostanka. Enako je storil tudi Slokar, dokaj radodarni sodniki pa so Latvijcem prisodili proste mete sekundo pred koncem tretjega dela igre. Ta se je končal z 52:55.

Tudi zadnja četrtina se je začela s košem igralcev v belih dresih, Slovenci pa so skoraj tri minute ostali brez koša. Klobučar je nato zadel za 55:57. Slokar je bil blokiran pri metu za izenačenje, sledile pa so še trojka Latvijcev, osebna napaka Slovencev v napadu in nov koš reprezentance z Baltika za 57:64. Do konca je ostalo slabih pet minut. Ko je sledila nova trojka, je Slovenija že zaostajala za deset točk.

Slabi dve minuti do zadnjega piska sirene je bil na semaforju izpisan rezultat 69:63 v korist Latvije, sledila je dobra obramba, Balažić pa je nato zadel dva prosta meta. A z lepim košem je 59 sekund pred koncem zadel odlični Strelnieks. Mitja Nikolič je zadel en prosti met, po dveh Latvijcev (66:pa je bila zgodba za slovensko četo že končana. Slovenija je na odločilni tekmi odigrala prav najslabšo tekmo na prvenstvu.

"Sploh ne vem, kaj naj rečem. Latvija je bila boljša," je po velikem razočaranju le nekaj besed za nacionalno televizijo zmogel kapetan reprezentance Balažić. "Očitno so imeli Latvijci več želje kot mi. Moči smo izgubljali za brezveze, lovili smo jih, a nato znova naredili nekaj napak. Zasluženo so zmagali, mi pa nismo izpolnili zastavljenega cilja," pa je dejal Dragić.

Latvijci so bili po evropskem prvenstvu v Turčiji znova usodni za Slovenijo.

EuroBasket, osmina finala:

Slovenija : Latvija  66:73 (20:20, 40:42, 52:55)
Dragić 17, Balažić 9, Blažič 8; Strelnieks 17, Berzins 13

Komentarjev 2
  • kemix 15:13 12.september 2015.

    nesposobni so!

  • antitrust 14:20 12.september 2015.

    So nas hitro Latvijci umestili tja kamor realno spadamo...