Slovenija
126 ogledov

Slovenija bo prihodnji mesec sprejela begunce iz premestitvene sheme

begunci Saša Despot
Slovenija bo, kot se je zavezala že lansko leto v maju, predvidoma aprila sprejela prvih 40 do 50 beguncev v okviru evropskega načrta za premestitev.

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju napovedal, da bo Slovenija po tem, ko bo tako imenovana zahodna balkanska migracijska pot zaprta, začela sprejemati prve beguncev okviru evropskega načrta za premestitev, ki so ga vse države EU potrdile že lansko leto maja. 

Že naslednji mesec naj bi sprejeli 50 posameznikov, nato pa vsak mesec od 40 do 50, dokler Slovenija, predvidoma v letu in pol, ne doseže svoje zaveze po premestitvi 567 posameznikov iz Sirije, Iraka in Eritreje iz vojnih območji, ki se trenutno nahajajo v Italiji in Grčiji.

Predhodno bodo posameznike že preverili v Italiji in Grčiji

Kot nam je pred nedavnim pojasnila predstavnica na ministrstvu za notranje zadeve Vesna Mitrić bodo posamezniki "po izvedenem transferju" sprejeti v azilnem domu, kjer bodo nastanjeni do dokončne odločitve o njihovi prošnji za mednarodno zaščito: "Zaradi posebnosti postopka, predhodne identifikacije in varnostnega preverjanja oseb že v Italiji in Grčiji, pa predvidevamo, da bodo postopki priznanja mednarodne zaščite hitri, kljub temu, da bodo morale osebe tudi v Sloveniji opraviti vse formalnosti, vezane na postopek pridobitve mednarodne zaščite (sanitarno-zdravstveni pregled, fotografiranje in daktiloskopiranje, razgovor, odločitev o prošnji)."

Po priznanju statusa mednarodne zaščite uvajalni program in učenje slovenščine ...

Po pridobitvi statusa mednarodne zaščite bodo tako kot vsi ostali posamezniki s priznanimi statusom nastanjeni v eno od integracijskih hiš ministrstva za notranje zadeve. Ob tem pa bodo vključeni tudi v trimesečni uvajalni program, ki je namenjen učenju osnov slovenskega jezika, pomoči pri urejanju dokumentov in praktičnemu spoznavanju vsakdanjega življenja v Sloveniji.

V času uvajalnega obdobja in še nadaljnje leto bodo begunci s priznanim statusom nastanjeni v integracijski hiši ministrstva za notranje zadeve, kjer jim bo nudena pomoč pri uvajanju v vse sisteme življenja, 300-urni tečaj slovenskega jezika (v posebnih primerih še dodatnih 100), učna pomoč, dodeljen jim bo svetovalec za integracijo.

Po izteku nastanitve v integracijski hiši pa bo osebam še dve leti nudena finančna pomoč pri kritju stroškov zasebne nastanitve, prav tako tudi pomoč pri reševanju življenjskih situacij, s svetovalcem za integracijo pa bosta sledila osebnemu integracijskemu načrtu, ki ga bosta sklenila takoj po prihodu v Slovenijo in ga sproti prilagajala željam, zmožnostim in sposobnostim.

Komentarjev 61
  • Vesoljec 23:18 08.marec 2016.

    Levica je zafrknila že vse, kar je lahko. Bil sem na strani vseh kvazi-levih strank. Slabše ne more biti. Grem na desno.

  • Vesoljec 23:17 08.marec 2016.

    Ponovi to čez leto dni, ko boš imel okoli sebe same tujce, ti pa boš v manjšini. Butl.

  • dd 11:34 08.marec 2016.

    Te južne je uvozil Kučan.