Slovenija
59 ogledov

Slovenija toži Hrvaško

slovenija 30.09.2010, Goran Klemencic, Predaja poslov med obstojeèim in novim vo Boštjan Tacol
Slovenija je na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu vložila meddržavno tožbo proti Hrvaški zaradi kršitve pravic Ljubljanski banki pri izterjavi dolgov hrvaških podjetij. Slovenija zahteva 360 milijonov odškodnine.

Tožba, ki jo je vlada potrdila na današnji seji, nato pa jo je že vložilo državno pravobranilstvo, je bila skrbno pripravljena, v njej pa Slovenija dokazuje, da so hrvaške sodne in izvršilne oblasti s svojim sistematičnim ravnanjem LB v zadnjih 25 letih onemogočale izterjavo terjatev do hrvaških podjetij in jo tako nezakonito prikrajšale za njeno premoženje, je pojasnil minister za pravosodje Goran Klemenčič.

Politika narekovala sodiščem

Hrvaška podjetja namreč niso poravnala zapadlih obveznosti, pretežno iz naslova posojil in garancij, odobrenih po letu 1980, zato sta LB in njena podružnica v Zagrebu med leti 1991 in 1996 pričeli s postopki izterjave pred hrvaškimi sodišči. Sledili so dolgotrajni sodni postopki, LB pa je bila ves čas deležna arbitrarnega odločanja hrvaških sodnih in administrativnih organov, prisilnega preprečevanja poslovanja na Hrvaškem, sistematičnega zavlačevanja sodnih postopkov in preprečevanja izvršb pravnomočnih in izvršljivih sodnih odločb, tudi z vmešavanjem izvršilne oblasti.

"Hrvaške oblasti so se vmešavale v delovanje sodnih oblasti in, za to imamo dokaze, preprečevale izvršbe," pravi Klemenčič. Slovenija v tožbi zahteva najmanj 360 milijonov evrov odškodnine.

Sodni postopki trajali več kot 18 let

Tožbo so vložili na podlagi 26 tožb proti podjetjem od skupno 81, ki jih je LB v začetku 90. let prejšnjega stoletja vložila na hrvaških sodiščih proti hrvaškim podjetjem za izterjavo dolgov. Ob tem je minister poudaril, da so sodni postopki povprečno trajali 18,2 leta.

Kako bo tožba vplivala na odnose?

Do odločitve sodišča o pristojnosti za primer bi lahko v najslabšem primeru minilo dve leti, nato pa bo sodišče odločalo še o vsebini tožbe, pravi Klemenčič, ki je z vložitvijo tožbe danes že seznanil hrvaškega kolega Anteja Šprljeta. 

Klemenčič meni, da tožba ne bo niti poslabšala niti izboljšala odnosov med državama, na dolgi rok pa bo z odločitvijo sodišča to poglavje zaprto.

Hrvati: O tem ne vemo nič

Hrvaški zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Kovač je izjavil, da v Zagrebu niso seznanjeni z meddržavno tožbo. Dnevnik.hr poroča, da je Kovač Hrvate pomiril, da to za Hrvaško še ne pomeni nič. "Zaenkrat vemo samo to, kar so poročali mediji," je dejal Kovač. 

Po njegovih besedah mora sodišče še preučiti tožbo in odločiti, ali jo bo dovolilo, v vsakem primeru pa bo to trajalo dlje časa. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • slajan 15:20 16.september 2016.

    Hrvaška ima trenutno na EU sodiščih tožbe skoraj z vsemi sosedami (meje, vojni zloćini, LB, INA, konverzija posojil iz frankov v EUR...). Nihče od Hrvatov pa se ne vpraša, ali je normalno da si v sporu z vsemi, komentarji pa ...prikaži več izključno žaljivi ali celo posmehljivi. To je mentaliteta Hrvatov - cinizem in aroganca ter vstrajnost. Upam da tokrat uspe tudi nam.

  • Plavi-mil 09:51 16.september 2016.

    Klemenko je moral nekaj narediti, da si pridobi nazaj volilce, ker jim podpora vstrajno pada, Hrvatje so pa hvaležna tema. Verejetno iz tega ne bo nič, saj smo še vse tožbe s sosedi izgubili, to dobro ve tudi Klemenko, ampak ...prikaži več za nabiranje političnih točk vse prav pride.

  • Pohujšanje 21:30 15.september 2016.

    Upam, da so jo dobro pripravili. Da ne bo sodišče odločilo le o tem da ni pristojno. Lahko bi vložili še tožbo o radioaktivnih odpadkih iz JE Krško, ki ji elektrarna proizvaja hrvaške elektrike, odpaki pa ostajajo v Sloveniji. Kdaj ...prikaži več bo vložena še ta tožba??????