Slovenija
60 ogledov

Slovenija v družbi Finske, Švedske, Danske in Islandije

Bled cerkev blejsko jezero Shutterstock
Slovenija se je še na eni okoljski lestvici uvrstila v sam vrh, tokrat na peto mesto držav, ki dobro skrbijo za okolje, zdravo življenje in ranljive ekosisteme.

Okoljski indeks Environmental Performance Index (EPI) vsako leto uvrsti države na okoljsko lestvico, glede na to, kako dobro skrbijo za okolje, zdravo življenje in ranljive ekosisteme. Tokrat vseh prvih pet držav prihaja iz Evrope, med njimi se je na odlično peto mesto uvrstila tudi Slovenija.

PREBERITE ŠE:

Na prvem mestu po varovanju okolje je Finska, sledijo ji Islandija, Švedska, Danska in Slovenija. Finska se je na prvo mesto uvrstila zaradi prizadevanj za nizkoogljično družbo ter več drugih ukrepov na področju trajnostnega razvoja. 

Nobena od naštetih držav ni bila med vodilnimi na lestvici EPI leta 2014, ko je bila prva na lestvici Švica, ki je tokrat zdrsnila na 16. mesto. Do obrata je prišlo zaradi spremenjene metodologije in upoštevanja novih kazalcev. 

Na dnu lestvice je Somalija (180), ki ji sledijo Eritreja, Madagaskar, Nigerija in Afganistan. 

Lestvica: 

(1) Finska 90,68 točk
(2) Islandija 90,51 točk
(3) Švedska 90,43 točk
(4) Danska 89,21 točk
(5) Slovenija 88,98 točk

Slovenija se je uvrstila na osmo mesto po biotski raznovrstnosti in življenjskem okolju ter na 15. mesto po varovanju gozdov. Manj točk je dosegla glede na stopnjo ogljikovega dioksida v okolju in delcev MP 2,5, ter skupnih škodljivih snovi v zraku. Vodilna je na lestvici varovanja okolja, kjer je prejela odlične ocene za varovana območja in zaščito vrst.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.