Slovenija
13 ogledov

190 mio dogovor ob pizzi, "da te kap"

Parafiranje pogodbe
1/9
Anže Petkovšek
Vlada z javnim sektorjem parafirala dogovor, ki vsebuje tudi znižanje plač. Te bodo manjše od 5,5 evra do 263 evra bruto za predsednico vlade.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so dosegli dogovor o varčevalnih ukrepih za letos in prihodnje leto ter uskladili stavkovni sporazum.

V državni blagajni bodo po besedah ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta z rezi v javnem sektorju letos privarčevali 190 milijonov evrov, prihodnje leto pa 260.

"Letošnji prihranek bi bil 240 milijonov, če vmes ne bi zaradi napake v ZUJF padel regres," je po parafiranju sporazuma povedal Virant. "Ta pogajanja bi Janševa vlada morala izpeljati, preden je poslala proračun v DZ."

Dogovor, zaradi katerega po Virantovih besedah ne bo potrebno odpuščanje iz poslovnih razlogov, so dosegli po včerajšnjih enajsturnih pogajanjih. "Pogajali smo se enajstkrat in včeraj zaključili s sedmimi pizzami da te kap."

Po oceni sindikalne strani so ukrepi enormni, a se bo z njimi dalo živeti."Ključno pri domači nalogi je, da je opravljena do konca leta 2014 in da vmes ne bo mogoče nalagati dodatnih domačih nalog," je dejal prvi mož sindikata šolnikov Branimir Štrukelj.

Vlada je ob tem po besedah Viranta odločena, da načrtuje politiko zmanjševanja števila zaposlenih za en odstotek na leto.

Zdravnikom od 80 do 200 evrov manj

Ker ga bo večina podpisala, bo sporazum veljal tudi za tiste, ki se z njim ne strinjajo. Med njimi so zdravniki, ki nasprotujejo kompresiji. "To, da se ljudem, ki so v najvišjih plačnih razredih, nesorazmerno več jemlje, ni modro, vsaj kar se zdravnikov tiče," pravi Konrad Kuštrin, predsednik sindikata zdravnikov Fides. "To pelje v uravnilovko in pomanjkanje motivacije."

Poudarja, da zdravniki niso proti varčevanju, zato bodo v mesecu dni predstavili lasten predlog, kje se da v zdravstvu privarčevati. Nekatere stvari, ki zdravnike žulijo že dalj časa, bodo po Kuštrinovih besedah poskušali urediti v posebnem sporazumu. "Nekaj od tega ima finančne posledice, kar bi opredelil kot zahtevo za čas, ko si bo država lahko privoščila kakšen strošek."

Tako kot vsem se bodo plače zdravnikov znižale ne glede na to, ali bodo sporazum podpisali. "Če se bo članstvo odločilo, da sporazuma ne podpišemo, ga ne bomo, kar pa ne bo imelo vpliva na plače." Za zdravnika v najvišjem plačilnem razredu se bodo plače znižale za okoli 200 evrov.

"Po izračunu, ki smo ga videli včeraj, bi predsednica vlade, ki je v 65. plačnem razredu, izgubila pet odstotkov bruto plače, potem bi tisti, ki so v 55. plačnem razredu, izgubili štiri odstotke, kar pomeni kakšnih 200 evrov," pojasnjuje Kuštrin in dodaja, da natančnih izračunov še nimajo.

Komentarjev 18
  • ac-dc 18:54 14.maj 2013.

    Sprašujem se kaj so sidikalistom stresli v pijačo, da so tako rekoč čez noč spremenili svoja stališča.

  • Šemefuky 17:30 14.maj 2013.

    Nikakor se ne morem strinjati, da predstavlja legitimno pravico zastopanja vseh zasposlenih večina profesionalnih sindikalistov, kateri niso vezani na dogovor in zastopajo le cca 20 % zaposlenih.Še manj pa se strinjam, da se prašičjegalavec pogaja v imenu države, ki ...prikaži več jo že 10 let sistemsko sesuva zaradi njegove nesposobnosti in zlonamernosti. Poleg vsega ima hudo načeto integriteto z izplačili nadomestila ob sočasnem fušu po pogodbah za mastne denarje, zlorabo instituta nezaposlenosti nasploh, in nenazadnje je pokazal, kako pomaga državni Adriji z nakupom cenennih vozovnic.Tega prasca ne priznavam, kot nobeno avtoriteto države, ker je kompromitiran in še šef policije povrhu. Njegov minister alkoholičar pa deluje že v vladi v senci, ker ga ni nikjer.In zaradi vsega skupaj naj gredo vsi skupaj u 3PM.

  • antitrust 15:42 14.maj 2013.

    BRAVO!