Slovenija
69 ogledov

Alpski nadzorniki napolnili hotele

"Zelo pomembno je zagotoviti ravnovesje med turizmom, ki prinaša koristi, in var Žurnal24 main
Srečanje. 200 parkovnih nadzornikov v Alpah.

Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) je gostitelj Memoriala Danilo Re – mednarodnega srečanja parkovnih nadzornikov v Alpah, ki je prvič v Sloveniji, udeležuje pa se ga 200 nadzornikov iz 27 parkov v Alpah. Srečanje, ki se bo končalo jutri, je blejskemu turizmu prineslo 700 nočitev, z njim pa se je začelo praznovanje 30-letnice TNP.

Kot je povedal Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene nadzorne službe TNP, gre za strokovno srečanje nadzornikov, ki ga spremljajo tudi športne preizkušnje. Včeraj so se na Pokljuki pomerili v teku na smučeh in streljanju, danes pa se bodo na Voglu v turnem vzponu in veleslalomu.

O novem zakonu o TNP
Na strokovnem posvetu so govorili o izvajanju Alpske konvencije, delu nadzornikov in vlogi nadzorne službe. "Osrednji vprašanji sta varovanje narave in trajnostni razvoj za ljudi, ki živijo v parku; TNP na leto obišče okoli 2,5 milijona ljudi," je poudaril Martin Šolar, direktor zavoda TNP. Michael Vogel, predsednik Alparca, mreže zavarovanih območij v Alpah in direktor Narodnega parka Berchtesgaden, pa je izpostavil novi zakon o TNP, ki je dobra osnova za varovanje parka. Glavna težava našega parka in parkov v tujini je po njegovem mnenju turizem: "Zelo pomembno je zagotoviti ravnovesje med turizmom, ki prinaša koristi, in varovanjem narave."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.