Slovenija
1386 ogledov

Avtobusov nas je še vedno strah

LPP Anže Petkovšek Ljubljanski potniški promet
Po več kot dveh tednih od zagona javnega potniškega prometa vozni redi zaenkrat zadostujejo kapaciteti potnikov. Pri Ljubljanskem potniškem prometu zasedenost ocenjujejo kar vozniki sami, na Slovenskih železnicah pa zaradi povečanega števila potnikov že pripravljajo nov vozni red, ki bo predvidoma veljaven od 1. junija.

Po skoraj dveh mesecih ustavljenega javnega potniškega prometa je ta z rahljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa v Sloveniji v ponedeljek, 11. maja, znova vrnil na stare tirnice, saj so avtobusi začeli voziti v polnem obsegu. ‘’Vozni redi niso okrnjeni in vozi enako število avtobusov na linijah, kot je to za mesec maj običajno. Nekoliko okrnjen je le železniški potniški promet,’’ trenutno stanje pojasnijo na Ministrstvu za infrastrukturo (MZI).

V Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) so prvi dnevi potekali gladko in po pričakovanjih. “Potniki sledijo sprejetim ukrepom s strani Vlade RS in priporočilom NIJZ. Ob vstopu si razkužijo roke, upoštevajo varnostno razdaljo in uporabljajo zaščitne maske. Ravno tako navodila upoštevajo vozniki,” so ponovni zagon komentirali pri LPP. 

Pri tem pa na LPP opozarjajo na težave pri vožnji avtobusov z maskami. “Po pričakovanjih vozniki tožijo o oteženi vožnji z maskami, saj že zdaj, ko jim je vreme naklonjeno (zunaj ni vroče), težko 8 ur vozijo z masko. Še dodatne težave maske povzročajo tistim voznikom, ki vozijo z očali, saj se le-ta rosijo.”

Prostora dovolj za vse

Z ministrstva za infrastrukturo (MZI) so že v začetnih dneh ponovne vzpostavitve javnega potniškega prometa podali oceno o zasedenosti. ‘’Tudi izkušnje iz drugih držav kažejo, da je v obdobju epidemije COVID-19 v javnem potniškem prometu le okoli 10 odstotkov potnikov glede na čas pred krizo,’’ so razložili na MZI.

Da težav s prenatrpanostjo avtobusov nimajo, nam potrdijo na LPP-ju: ‘’Število avtobusov zadostuje kapaciteti potnikov. Med potniki na avtobusu je zadostna varnostna razdalja.’’ Točnega podatka o številu potnikov nimajo, saj se tistim, ki uporabljajo terminske vozovnice, ni potrebno validirati. Ocenjujejo, da je bilo v prvih dneh na avtobusih le 10 odstotkov potnikov, v primerjavi s povprečnim delavniškim dnem pred epidemijo. 

Sedaj, po dobrih dveh tednih opažajo, da se je zasedenost avtobusov nekoliko povečala. ‘’Zasedenost avtobusov v konicah ocenjujemo na približno 30 odstotkov. Ta podatek kaže na to, da so avtobusi sedaj malo bolj zasedeni, še vedno pa je na njih dovolj prostora za vse,’’ še dodajo.

Pri Slovenskih železnicah (SŽ) težav s prezasedenostjo nimajo, a dodajajo, da ‘’so v prometnih konicah kapacitete na nekaterih relacijah že zelo popolnjene, zato smo te vlake okrepili z dodatnimi kapacitetami’’. Dovoljeno število potnikov je sicer odvisno od vrste vlaka, trenutno pa je v prometu okoli 46 odstotkov vlakov, s katerimi ob upoštevanju priporočil NIJZ zagotavljajo približno pol manj potniških mest, kot bi jih lahko, če ukrepi ne bi predvidevali ustrezne varnostne razdalje med potniki.

Zasedenost ocenjujejo vozniki sami

Tudi pri LPP se jim še ni zgodilo, da bi bili avtobusi prepolni. ‘’Ukrepa, ki bi določal, koliko potnikov je hkrati lahko na avtobusu, ni. Menimo pa, da pri približno 40 odstotni zasedenosti avtobusa še vedno lahko zagotavljamo varnost potnikov. To pomeni, da je lahko na avtobusu, ki sicer sprejme 155 potnikov, zdaj med 50 in 60 potnikov in je varnostna razdalja med njimi še vedno ustrezna,’’ zagotovijo.

Zasedenost avtobusov na LPP tako preverjajo vozniki. ‘’Če voznik oceni, da je avtobus zaseden več kot 40 odstotno, to sporoči v prometno službo, ki po potrebi na linijo razporedi dodatne avtobuse,’’ razložijo. Trenutno namreč nimajo vseh avtobusov v izvozu in lahko, po potrebi potnikov na linije dodajajo dodatne avtobuse in tako zagotovijo, da se med potniki vzdržuje primerna varnostna razdalja.

Pri SŽ zasedenost preverja njihovo osebje za spremljavo vlakov in pregled vozovnic, ‘’ki odstopanja zabeleži in sporoči pristojni službi,’’ povejo pri SŽ. Prav tako njihovo osebje opozarja na vzdrževanje primerne varnostne razdalje.

Število potnikov se počasi povečuje

Zaradi večjega števila potnikov, so SŽ določene proge, predvsem v prometnih konicah, že okrepili z dodatnimi kapacitetami. Prav tako so pri LPP pripravljeni, da po potrebi na prezasedene linije dodajajo avtobuse. 

Na SŽ tako že pripravljajo nov vozni red, ki bo zadostoval povečanemu številu uporabnikov javnega potniškega prometa: ‘’Ob vsakem sproščanju ukrepov je opaziti porast števila potnikov. Predvidoma 1. junija se bo zato vozni red spremenil in s tem dodatno okrepil,’’ še obljubijo.

 

 

Komentarjev 1
  • Pepi 09:14 29.maj 2020.

    Seveda,ni navala na avtobuse,ko so pa spet neki pametnjakoviči sprejel neka pravila,ki niso normalna,ljudje ne hodijo na avtobuse,ker ne vejo a bojo prišli gor ali ne,saj številka 17 na večjem avtobusu je hitro dosežena,avtobusov je manj,vozijo po sobotnem voznem redu??,naj ...prikaži več napišem lastni primer,Čakam na bus na postajališču gas. brigade-proti centru,in bus se mirno pelje mimo postajališča,saj je najbrš imel že 17 potnikov,saj je začetna-kočna postaja BS-Stožice,