Slovenija
240 ogledov

Balkanski bojevnik: Slovenci naj bi skrbeli za logistiko

Slovenija 10.05.11, Balkanski bojevnik, sojenje, Dragan Tosic, foto: Benjamin Ko Benjamin Kovač Na sodišču leta 2011
Na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik izvajajo urugvajski sklop dokazov, ki naj bi se počasi približeval koncu.

Danes so prebirali zapisnike z zaslišanj dvojice, ki naj bi iskala denar v stanovanju in vozilih člana združbe, ki so ga prijeli v Urugvaju z dvema tonama kokaina.

Hrvata Anastazija Martinčiča so aretirali 15. oktobra 2009 v bližini urugvajskega glavnega mesta Montevideo, ko je policija na njegovi jahti našla več kot dve toni kokaina. Danes Hrvat v Urugvaju prestaja trinajstinpolletno zaporno kazen. Sodišče ga mora še zaslišati, kar bodo storili v obliki videokonference predvidoma septembra ali oktobra. 

Slovenci skrbeli za logistiko

Po besedah srbskega skesanca Draška Vujoviča je združba drogo pakirala v Argentini, jo pripeljala v Urugvaj in od tam s čezoceansko ladjo prek Južnoafriške republike do Evrope. Logistiko za prenos denarja v južno Ameriko naj bi urejali Slovenci. Eden od slovenskih obtoženih naj bi v Braziliji od štirih kurirjev tudi prevzel 1,8 milijona evrov, namenjenih nakupu kasneje zasežene droge.

Z Martinčičem sta povezana oba Primorca, ki sedita na zatožno klopi, Valter Abramovič in Tadej Poljak. Martinčič je v Portorožu najemal apartma in garaže, v njih je imel več vozil. Več vozil je po zasegu kokaina v Urugvaju odpeljal Abramovič, kar ta tudi priznava, a kot pravi, le zato, da bi jih vrnil lastnikom, saj so bila najeta, enega pa prodal in s tem denarjem poplačal odvetniške stroške za Martinčiča. Prav tako naj bi s Poljakom vstopila v Martinčičev apartma, a kot trdita, ne zato, da bi uničevala dokaze.

Hrvata prebrskala stanovanje

Martinčičev apartma sta po njegovi aretaciji pregledala Hrvata Massimo Moratto in Dino Mariković. Dvojica naj bi iz njegovega kombija odnesla več milijonov evrov, kar pa sta oba zanikala. Iskala naj bi oblačila in potapljaško opremo, ki sta mu ju posodila, in še malo pobrskala po stanovanju, saj jima je bil Martinčič dolžan denar. Iz stanovanja sta odšla z Martinčičevim kovčkom in potovalko, ker naj s seboj ne bi imela svojih torb. 

Po tem dogodku sta bila sicer oba žrtvi kaznivih dejanj, Moratta so obiskali vlomilci, Marinkovića pa ugrabili, vzrok naj bi bili prav domnevni milijoni iz Martinčičevega kombija. Moratto je enega vlomilca ubil, drugega pa ranil, enako je s svojima ugrabiteljema obračunal Marinković.

Komentarjev 2