Slovenija
3125 ogledov

Bo civilna zaščita nadzirala javne površine? Tako odgovarja Srečko Šestan.

Srečko Šestan Saša Despot
Z razglasitvijo epidemije se je aktiviral tudi državni načrt zaščite in reševanja. Po pomladnem valu je bil dopolnjen, tako da zdaj omogoča, da v primerih, kot je izbruh virusa, država poleg zdravstvenih uporabi tudi številne druge službe na državni in lokalni ravni.

"Imamo vzpostavljeno tudi infrastrukturo, kot je recimo mobilni laboratoriji, na voljo je kompletna struktura rdečega križa oziroma njihove ekipe za prvo pomoč, pa tudi gasilci. Te enote lahko uporabljamo pri dekontaminiacini in dezinfekciji, ki se nam pri tej bolezni pojavljata. Te enote bomo lahko uporabili tudi kot pomoč zdravstvu. V prvem valu smo jih recimo uporabili na mejnih prehodih za merjenje temperature potnikom. Pripravljamo se tudi na delitev osebne varovalne opreme, če bo ta potrebna," poudarja poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Vzpostavljena je tudi služba podpre poveljniku in štabu civilne zaščite, nanjo se lahko obrnejo vsi na ravni lokalne skupnosti, ki potrebujejo opremo ali nasvete.

V času od prvega vala smo naredili korak naprej, nabavili smo za vseh 45 generatorjev za razkuževanje, razmere opisuje Šestan in dodaja, da so do sedaj zdravstvu pomagali s postavitvijo kontejnerjev za vstopne točke, njihova pomembna naloga pa je podpora zdravstvu v drugem valu: "Na to smo pripravljeni, ko bo ministrstvo za zdravje zaprosilo, bomo priskočili na pomoč."

Pripadniki civilne zaščite ne bodo nadzirali javnih površin, lokalov in klubov poudarja Šestan: "Za takšne naloge nimamo nobenih pooblastil, bomo pa z lepo besedo ljudi opozarjali, bomo pa policiste oziroma inšpektorje obveščali, da bodo lahko takšne prekrške sankcionirali." 

Šestan poziva k spoštovanju ukrepov. Kdor bi želel pomagati civilni zaščiti, se lahko obrne na njene strukture. Ob tem je poudaril, da zdaj nimajo časa usposabljati ljudi, zato bodo z veseljem uporabili tiste, ki nekatere postopke in naloge obvladajo. Seveda pa lahko tudi tisti, ki nimajo posebnih znanj, na ravni občinskih struktur pomagajo pri oskrbi ogroženih prebivalcev, če bo takšna oskrba potrebna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 07:49 20.oktober 2020.

    Ali bo civilna zaščita peljala psa na potrebo v času POLICIJSKE URE ? Kako psu razložiti,da bo moral zdržati do jutra ?