Slovenija
64 ogledov

Boj veledrogerij za biznis

Lekarna Anže Petkovšek
Prodaja zdravil. Agencija za zdravila LL Grosistu prepovedala veleprodajo.

Veledrogerija LL Grosist se je že pritožila na odločbo javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ministrstvu za zdravje predlagala odpravo odločbe, podala prijavo upravni inšpekciji in vložila kazenske ovadbe.

JAZMP enako pravno in dejansko situacijo obravnava različno. Vprašal bi se, ali bodo prav vsem veledrogerijam v Sloveniji omejili oziroma prepovedali opravljanje dejavnosti?” pravi Mitja Zucchiati, direktor LL Grosista, podjetja v lasti Javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Po opravljenem nadzoru zaradi prijave Splošne bolnišnice Jesenice (SBJ) je namreč JAZMP veledrogeristu LL Grosist 15. marca prepovedala promet z zdravili na debelo, dovolila jim je le, da do 15. aprila razprodajo zaloge. Na JAZMP so ugotovili, da LL Grosist ne izpolnjuje zakonskih pogojev za opravljanje prometa z zdravili na debelo, konkretno določila, ki pravi, da morajo veledrogeristi “zagotavljati stalen in ustrezen izbor zdravil, s katerimi zadoščajo zahtevam določenega geografskega območja, in v ustrezno kratkem času dostavljati zahtevane dobave celotnemu območju”.

Zucchiati razlaga, da stalen nabor zdravil ne pomeni, da jih mora imeti veledrogerija stalno na zalogi, in da ima LL Grosist na zalogi vse tisto, kar mu dajo dobavitelji, nekateri dobavitelji pa jim zdravil ne želijo dobavljati. Na to naj bi že večkrat opozorili tudi agencijo, ki pa je postopke ustavila z obrazložitvijo, da prekrška ni bilo. Izpostavlja, da nobena od veledrogerij v Sloveniji nima vseh zdravil stalno na zalogi; to naj ne bi bila niti evropska praksa.

Zaplet okoli sodelovanja

Zapletlo se je, ko je SBJ LL Grosistu poslala naročilo, potem ko jim je Kemofarmacija ustavila dobavo zdravil. V LL Grosistu trdijo, da so želeli ob prvem naročilu bolnišnice medsebojna razmerja urediti na sestanku, ki pa ga ni bilo, saj jih je SBJ prej prijavila JAZMP. Dodajajo, da naročila niso odklonili, čeprav so res imeli na zalogi le od štiri od 17 naročenih zdravil. V SBJ pa trdijo drugače. “Naročilo iz naše lekarne so zavrnili, saj so želeli predhodno sklenitev pogodbe o sodelovanju,” je zapisal direktor SBJ Igor Horvat in dodal, da se niso odzvali ne na prošnje za vzorec pogodbe ne na telefonske klice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.