Slovenija
22 ogledov

Bomo morali 30 patrij vrniti?

Dodatna oprema samo ene patrije naj bi znašala 300 tisoč evrov. Žurnal24 main
Če se bo uveljavljala protikorupcijuska klavzula, obstaja možnost, da Slovenija ostane brez 30 že nabavljenih oklepnikov.

Minister za obrambo Roman Jakič se boji "črnega scenarija", po katerem bi Slovenija morala vrniti 30 oklepnikov, ki jih je kupila od finske Patrie. Kot je dejal na današnji seji odbora za obrambo, se namreč nekateri že sprašujejo, ali bi zaradi obsodilne sodbe na avstrijskem sojenju v zadevi Patria morali uveljavljati protikorupcijsko klavzulo.

Minister za obrambo je na seji članom odbora sicer predstavil poročilo o izvrševanju zakona o izvajanju temeljnih razvojnih programov (TRP) Slovenske vojske v letih 2008 do 2015 za leto 2012. Med drugim je pojasnil, da je ministrstvo lani na tem področju izvajalo le pogodbo o nakupu oklepnikov 8X8, ki je bila septembra prekinjena.

Namesto 118 le 30 vozil

Po prvotnem načrtu bi do leta 2012 Slovenija morala nabaviti že 118 vozil, vendar je Slovenska vojska nazadnje ostala pri 30, in sicer v skupni vrednosti nekaj čez 74 milijonov evrov. V celoti pa sta bila od leta 2008 izvedena samo dva projekta, in sicer lahko izvidniško vozilo in radarji dolgega dosega, je povedal Jakič. Do konca letošnjega leta pa naj bi se sicer končali še nekateri programi iz protidobav.

Bo zaradi avstrijske sodbe uveljavljena protikorupcijska klavzula?

Je pa minister opozoril, da se zaradi sodbe deželnega sodišča na Dunaju, ki je avstrijskega poslovneža Wolfganga Riedla spoznalo za krivega podkupovanja v Sloveniji, nekateri že sprašujejo, ali bi morali uveljavljati protikorupcijsko klavzulo. Kot je dejal Jakič, bi po tem "črnem scenariju" Slovenija lahko ostala še brez 30 že nabavljenih oklepnikov.

Komentarjev 3
  • Ferluci 13:30 27.junij 2013.

    Za zdravstvo in socialo ? Ha ha ha... Ta rdeči ga bodo spič kal!

  • Žurnalček 19:04 18.april 2013.

    A je bil to tisti tako opevani trrrrrrransparrrrrentni nakup osemkolesnikov. Ja saj za rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr -ja je to mogoče bil , ker so ga lahko vrtel koker so ga hotel , vojaški lobi barab zbranih okoli JJ in Krkoviča, delujoč podtalno ...prikaži več v SV . SOVA pa nič, ja kako pa bo , če so tam tudi podložni krivonogemu Plešcu. Ja in kdaj mislite Krkoviča degradirat , sam mimogrede vprašam, kajti čini se dajejo za zasluge in čini se odvzemajo zaradi nezaslug , tako v vsaki normalni državi !

  • Oxxo 16:53 18.april 2013.

    Končno!če že doma nikoli ne znamo uketi politično-gospodarkse lopove z rokami v žakljih denraja, vsaj tujina poskrbi, da se poštenost uveljavi tudi pri nas.Uveljaviti protikorupcijsko klavzulo in obtožiti (in tudi obsoditi krive) lopove! Denar pa v proračun ...prikaži več in za zdravstvo in socialo!