Slovenija
24 ogledov

Bratuškova bo z zaupnico iskala podporo

Alenka Bratušek Žurnal24 main
Premierka Alenka Bratušek se je odločila, da bo z zaupnico iskala podporo med poslanci. Napovedala je tudi, da bo v PS kongres, na katerem bo kandidirala za predsednico stranke.

"Skrajni čas je, da se v Sloveniji nekatere stvari ustavijo, druge pa začnejo delati drugače. Koalicija ne more delati učinkovito, če ni soglasja močnejšega od koalicijske pogodbe," je dejala Bratuškova, zato bo z zaupnico preverila podporo. "Glede na vse, kar se je zgodilo v zadnjih časih, je čas, da preverim, ali še imam zaupanje 46 poslancev."

Z vložitvijo zaupnice bo počakala na nedeljski sestanek koalicije. Na vprašanje, na kaj bo vezala zaupnico, pa je odgovorila, da morda na zakon za izvedbo takrat dogovorjenih ukrepov, ki so potrebni zaradi izpada proračunskih prihodkov po padcu zakona o davku na nepremičnine. Mogoče pa jo je vložiti tudi tako, da je ne vežeš na nič, je dejala.

Državo pripeljali v "varnejši pristan"

"V tem letu smo naredili marsikaj, najpomembnejše pa je, da nismo več v pasti finančnih špekulantov. Slovenijo smo pripeljali v varnejši pristan, tudi, če bo treba, na predčasne volitve. Gospodarstvo se krepi, zaposlenost se povečuje. Podatki za marec so spodbudni, obrestne mere za naše zadolževanje so rekordno nizke, in sicer 3,4 odstotka," je poudarila.

"Z davkom na nepremičnine gremo naprej," je napovedala. "Zelo natančno bomo proučili sodbo ustavnega sodišča in ugotovili, kaj in kje so določene spremembe potrebne. Še vedno sem prepričana, da je davek na nepremičnine ena od bolj pravičnih obdavčitev, ki jih imajo vse države."

Premierka je svojim poslancem že predstavila, kako bo država nadomestila izpad davka, v nedeljo pa bo rešitev predstavila še vsem drugim. Prihranke iščejo v širšem javnem sektorju. Kot je dejala, je ogromna številka kumulativnih presežkov v posrednih proračunskih porabnikih.

"Dviga DDV kot ukrepa za zamenjavo davka na nepremičnine ne bo. Bi se pa lahko pogovarjali o tem, da ga izvedemo, a za enak znesek razbremenimo stroške dela, da okrepimo konkurenčnost gospodarstva," je še dejala in dodala, da preveč pogajanj in dogovorov poteka prek medijev, kar ni dober način dela v kompaktni koaliciji.  

"Prav je, da gre po zaupnico"

Franc Pukšič, SLS, se je na premierkino napoved odzval z besedami: "Prav je, da gre po zaupnico. A kar je govorila glede narejenega, ni točno, saj nas je zadolžila za naslednjih 20 let."

Dotaknil se je tudi napovedi kongresa Pozitivne Slovenije. "Po kongresu bo predsednik PS Janković, Bratuškova pa bo naredila novo stranko s Šoltesom," je napovedal.

Ljudmila Novak, NSi, se strinja, da je prav, ker gre predsednica vlade po zaupnico. "Enkrat je že šla in jo vezala na proračun, zdaj pa se je ta podrl, zato je prav, da znova preveri."

Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, se z njeno odločitvijo ne strinja. "Ni dobro, da tekmujemo med sabo za pozornost. Sploh pa ne, da to počne prvi med nami. Prav bi bilo, da bi se usedli za mizo in dogovorili, kako naprej." Če bi se v koaliciji dogovorili okoli ukrepov, Han ne vidi potrebe po tem, da bi šla Bratuškova po zaupnico, razen če jo potrebuje zaradi svoje stranke. 

Polonca Komar iz Državljanske liste pa je današnjo odločitev predsednice vlade komentirala zgolj z besedami, "če se je tako odločila, se je".

"Slovenija se bo zadolževala naprej"

Na današnji vrh koalicije sta se prek družbenega omrežja Twitter že odzvala prvaka opozicijskih SDS in SLS. Prvak SDS Janez Janša je zapisal: "Cirkus AB po pričakovanjih danes ni razpadel, še bo nekaj dragih predstav."

"Vrste so konsolidirane, Slovenija se bo zadolževala naprej," pa ugotavlja predsednik SLS Franc Bogovič. Po njegovi oceni vladna koalicija "s samimi lahkotnimi ukrepi beži od vsakršnih reform in resnih ukrepov za uravnoteženje javnih financ". Ob tem Bratuškovo poziva k vezavi zaupnice na sprejem zakona o fiskalnem pravilu.

Komentarjev 5
  • dragec 07:18 05.april 2014.

    GREMO NA VOLITVE

  • Avatar praufo
    praufo 19:27 04.april 2014.

    Oprostite, ampak folk je šel na volitve in volil PS zarad Zokija Jankoviča, nihče pa ni še poznal Alenke. Zoki čaka in čaka in tud hoče svoj del ne vem česa že. Biznis je biznis in previrant ga je prevaral ...prikaži več in sedaj sledi kar sledi. Kdo pa je Zoki, kje pa je Zoki, sej ga sploh ne vidmo, folk je šel na volitve in glasoval za PS kao za Zoki-ja, ker ko bajagi on obvlada zadeve, je gospodarstvenik in skratka car. Skratka, kje je ?

  • Mrcina 16:35 04.april 2014.

    Zakaj se že enkrat ne spravi za "šporhet", pa naj se ne gre politike več ! Naj tam meša kolikor hoče in karkoli !