Slovenija
17 ogledov

Brez kazni tudi v zadevi Tovšak?

Zvonko Fišer Saša Despot
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je včeraj v oddaji Odmevi na TV Slovenija odgovoril na očitke pravosodnega ministra Senka Pličaniča, ki je prst v zadevi Tovšak uperil v tožilstvo in dejal, da je ugotavljanje zadev z besedami "zdi se, da je nekdo odgovoren" na splošno nizek dokazni standard.

"Jaz bi bil previden. Kadar nastane takšna situacija je zelo natančno urejeno postopanje v zakonu v državnem tožilstvu. Najprej je treba ugotoviti dejstva, potem je treba dajati ocene,“ je na očitke pravosodnega ministra Senka Pličaniča dejal Zvonko Fišer in dodal: "Za pravnike je to nizek dokazni standard in nizka stopnja verjetnosti, da bi tako bilo."


Generalni državni tožilec je zanikal, da bi v prvih izjavah po izginotju Hilde Tovšak dejal, da na tožilstvu ne dopuščajo možnosti, da so v postopku storili kakšno napako, ampak, da je najprej treba ugotoviti dejstva, potem pa jih ovrednotiti.

Delo tožilca zahtevno intelektualno delo

Fišer je ob tem dejal, da sankcij za tožilko, ki je v odmevnem primeru Balkanski bojevnik pozabila zahtevati podaljšanje pripora, ni bilo. "Dobila je opozorilo, da se kaj takega ne sme več zgoditi. Moram opozoriti na to, da je delo državnega tožilca, kot sodnika zahtevno intelektualno delo. V takih težavnih zadevah povezanih z gospodarskim kriminalom, kot je ta, ki je obsežen, včasih pride do pregorevanja. Zato visoko kvalitetnega izvajanja funkcije ne moremo zagotavljati zgolj skozi sankcioniranje.“

Dodal je, da je zgolj sklepanje, kakšne bodo sankcije v primeru postopka pri Hildi Tovšak. Da ne bo nihče kaznovan je govoriti prenagljeno, hipotetično pa dopušča tudi tako možnost.

Objektivna odgovornsot je politična odgovornost

Fišer je bil v središču pozornosti medijev tudi zaradi prve izjave za medije po izginotju Hilde Tovšak, ko je na vprašanje, če se čuti objektivno odgovornega in če bo odstopil, dejal: "Zakaj le, lepo prosim? Zdaj pojasnjuje, da ko gre za vprašanje objektivne odgovornosti, trdno ostaja na stališču, da v pravosodju ni prostora za objektivno odgovornost: "Objektivna odgovornost je politična odgovornost. Tožilci in sodniki delajo na podlagi ustave in zakona in so samostojni. Nad njimi sta samo ustava in zakon, zato jim nihče ne more ukazovati, kako naj delajo. Ravno zaradi tega, ker odločajo o pomembnih vprašanjih v družbi je sistem ugotavljanja odgovornosti v družbi zelo natančno določen. "Objektivna odgovornost je konec pravosodja".

Komentarjev 13
  • privat 16:02 26.maj 2013.

    ..verjetno bojo kmalu na ministerstvu za socialo ,delo in enake možnosti,kmalu zaposlovali poklicne morilce...saj vidimo da zaposlujejo vse ,ki nimajo čuta za socialne zadeve...in cvse delajo kar ni socialno usmerjeno in povečujejo razliko med ljudmi

  • Šemefuky 10:52 25.maj 2013.

    http://www.pozareport.si/?Id=crna_kronika&View;=novica&novicaID;=19403&type;=tagsV kolikor tega, kar piše v prispevku linka nihče ne zanika, potem je pa res s to državo nekaj narobe. In PreVirant se hvali kako ni nikogar zamenjal ne on ne Pliča- NIČ, torej so vsi enaki, prašiči brez ...prikaži več vesti in odgovornosti. Nek se sterajo vsi v 3PM. Najbolj pa cenim PreViranta in njegov odklon pri njegovem delu in govorjenju od vsega o čemer predava na fakulteti in moralizira v javnosti. Zaa tako držo moraš res biti prvovrstna svinja in ne razumem, kako to državljani požirajo, vklučno s Pliča-Ničem, ki je popoln odraz nesposobnega človeka, ki je v vsem njegovem obdobju prdnil en faliran popravek zakona ven, ki bo imel ogromno težev v njegovem razumevanju in izvajanju v praksi. Toda če tega zakona v praksi ne uporabljaš, ne veš kaj je pri njemu najbolj neoperativno.On pa o tem nima pojma.

  • mmiillaann 10:52 25.maj 2013.

    Same rudeče podgane!